Μέση Ανατολή: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Μετά το τέλος της θα συνεχίσουμε με πλήρη ισχύ τον πόλεμο για τη συντριβή της Χαμάς, διαμηνύει ο Νετανιάχου

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται κατά δύο ημέρες η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία επρόκειτο να λήξει σήμερα στις 7 το πρωί. Καρπός έντονων μεσολαβητικών προσπαθειών του Κατάρ και της Αιγύπτου με την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ, η συμφωνία άρχισε να εφαρμόζεται το πρωί της Παρασκευής και επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της ισλαμικής οργάνωσης και περισσότερων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Τη διήμερη παράταση ανακοίνωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαίωσαν η Χαμάς και ο Λευκός Οίκος. Η συμφωνία προβλέπει την ίδια αναλογία που ίσχυσε το προηγούμενο τετραήμερο στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, δηλαδή την απελευθέρωση άλλων 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων. Νωρίτερα, ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου ανέφεραν ότι η Χαμάς επιδίωκε τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ ήθελε να την περιορίσει σε μία ημέρα με δυνατότητα ανανέωσης.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς είχε απελευθερώσει 58 ομήρους, στους οποίους περιλαμβάνονται και ξένοι υπήκοοι που αιχμαλωτίστηκαν στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 117 Παλαιστινίους. Το ίδιο διάστημα, όμως, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 116 ακόμη Παλαιστινίους με επιδρομές στη Δυτική Oχθη – κυρίως στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς και Ιεριχώ. Oλοι οι απελευθερωθέντες ήταν γυναίκες ή παιδιά. Χθες βράδυ, απελευθερώθηκαν άλλοι 11 Ισραηλινοί και 33 Παλαιστίνιοι.

Πάντως, η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ διαμηνύουν καθημερινά ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προσωρινή και ότι πολύ σύντομα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Την Κυριακή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιθεώρησε στρατεύματα μέσα στη Γάζα, στην πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην παλαιστινιακή λωρίδα εδώ και δύο δεκαετίες. Εκεί, φορώντας στρατιωτικό κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, δήλωσε ότι αμέσως μόλις λήξει η προσωρινή παύση εχθροπραξιών, «θα επιστρέψουμε με πλήρη ισχύ στην επιδίωξη των βασικών μας στόχων: την εξόντωση της Χαμάς, τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση και, φυσικά, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας».

Να αξιοποιηθεί η κατάπαυση του πυρός για την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης ζητάει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Στη Δυτική Οχθη, η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στάθηκε αφορμή για διαδηλώσεις με πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου κυριαρχούσαν οι πράσινες σημαίες της Χαμάς και συνθήματα υπέρ της αντίστασης κατά του Ισραήλ. Μαρτυρίες απελευθερωθέντων ομήρων σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, συνάντησε προσωπικά αρκετούς από τους ομήρους σε υπόγεια τούνελ της Γάζας, όπου τους διαβεβαίωσε ότι εγγυάται την ασφάλειά τους. Υπέρ της παράτασης της εκεχειρίας για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και τη διανομή ζωτικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας είχαν ταχθεί, προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου του πολέμου» χαρακτήρισε την παράταση της εκεχειρίας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ της οριστικής παύσης των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι «η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει από μέρα σε μέρα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι δύο πλευρές, τουλάχιστον 14.800 έχουν σκοτωθεί στην παλαιστινιακή λωρίδα, ενώ 1.200 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, και 72 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μετέπειτα εχθροπραξίες.

Στη Βαρκελώνη, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών που συμμετείχαν σε σύνοδο της Μεσογειακής Ενωσης συμφώνησαν ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι η μόνη απάντηση στη σύγκρουση. Ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε πως μετά τη λήξη των εχθροπραξιών πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα χρειαστεί να κάνει εκλογές και να μεταρρυθμιστεί. Από την πλευρά του, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι είναι εκείνοι που πρέπει να επιλέξουν τους ηγέτες τους και κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» εις βάρος των Παλαιστινίων.

Στο Ισραήλ ο Ελον Μασκ

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε χθες ο ιδιοκτήτης του Χ και της Tesla Ελον Μασκ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από πρόσφατες τοποθετήσεις του που στάθηκαν αφορμή να κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και να υποστεί η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα του σοβαρή οικονομική αιμορραγία, καθώς μεγάλες εταιρείες απέσυραν τις διαφημίσεις τους. Συνοδευόμενος από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο μεγαλοεπιχειρηματίας επισκέφθηκε κιμπούτς που υπέστη τη φονική επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κατοικίες θυμάτων. Στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε στην πλατφόρμα του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Μασκ στηλίτευσε τον αντισημιτισμό, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, η προπαγάνδα που πείθει ανθρώπους να συμμετέχουν σε δολοφονίες». Κατόπιν διαβουλεύσεων, υπήρξε συμφωνία για τη χρησιμοποίηση της δορυφορικής εταιρείας του Μασκ, Starlink, για τις επικοινωνίες ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, υπό τον όρο όμως ότι θα ελέγχονται από το Ισραήλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT