Γάζα: Χαρά, αγωνία και μαρτυρική καθημερινότητα

Γάζα: Χαρά, αγωνία και μαρτυρική καθημερινότητα

Περιορισμένη ανακούφιση έφερε στους κατοίκους της Γάζας η είδηση της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εικόνες απόλυτης καταστροφής μόλις βγουν από τα καταφύγιά τους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Περιορισμένη ανακούφιση έφερε στους κατοίκους της Γάζας η είδηση της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εικόνες απόλυτης καταστροφής μόλις βγουν από τα καταφύγιά τους. Καθώς οικογένειες προσπαθούν να περισώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους, κάποιοι παραμένουν στην κατεστραμμένη Γάζα, φοβούμενοι να φύγουν.

Παλαιστίνιος πατέρας, που μίλησε στην εφημερίδα Washington Post στην πόλη της Γάζας, είπε ότι φοβόταν να μετακινηθεί προς τον Νότο. Διηγείται πως έχασε τον 10χρονο γιο του σε επίθεση πυραύλου στην κουζίνα τους πριν από δύο εβδομάδες. Εμεινε με τη σορό του παιδιού για τέσσερις ημέρες στο διαμέρισμα, προτού κοπάσουν κάπως οι βομβαρδισμοί για να τον θάψει στον δρόμο. Το Σάββατο είδε από το παράθυρό του ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες και αποφάσισε ότι δεν ήταν ασφαλές να βγει στον δρόμο με τον 14χρονο γιο και τη 12χρονη κόρη του.

Ο 49χρονος Εμάντ Σουσί, που κατέφυγε στην Ντέιρ αλ Μπαλά στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας από την πόλη της Γάζας, λέει: «Το μόνο που άλλαξε είναι ότι δεν μας βομβαρδίζουν. Συνεχίζουμε να μην έχουμε ηλεκτρικό, παλεύουμε να βρούμε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές μας». Ο Αχμετ, πατέρας τριών παιδιών, διέφυγε από το σπίτι του στο Ντιχούρ αλ Ντικ τις πρώτες ημέρες του πολέμου και κατέφυγε με την οικογένειά του σε αποθήκη του ΟΗΕ στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι συνθήκες ήταν τόσο κακές, λέει σήμερα, που η αναμονή για τουαλέτα μπορεί να διαρκούσε ακόμη και ημέρες. Τη νύχτα της Πέμπτης, ο Αχμετ και η σύζυγός του κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητό τους για να μπουν στη γραμμή στο βενζινάδικο και πήραν τον κάποτε γνώριμο δρόμο για το σπίτι τους. Το κτίριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, η πόρτα του διαμερίσματος ήταν ανοιχτή και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της οικογένειας είχε κλαπεί. Ο Αχμετ και οι δικοί του πήραν λίγα ρούχα και έφυγαν.

Με μεγάλη συγκίνηση έγιναν δεκτοί στο Ισραήλ οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς. Μιλώντας στους Times της Νέας Υόρκης, ο 37χρονος Γιόνι Ασερ διηγήθηκε τη χαρά του αφού επανενώθηκε με την 34χρονη σύζυγό του Ντορόν και τις κόρες τους, ηλικίας 2 και 4 ετών, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς. Η κ. Ασερ και τα παιδιά επισκέπτονταν τους γονείς της στο αγροτικό κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, όταν αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

Η 76χρονη Χάνα Κατσίρ είχε θεωρηθεί νεκρή, σύμφωνα με ισχυρισμό της Παλαιστινιακής Τζιχάντ, συμμάχου οργάνωσης της Χαμάς. Την Παρασκευή το πρωί οι συγγενείς της ενημερώθηκαν από τις ισραηλινές αρχές ότι βρισκόταν στην πρώτη ομάδα ομήρων προς απελευθέρωση. Ο σύζυγός της Ράμι Κατσίρ σκοτώθηκε στην επίθεση στο Νιρ Οζ, ενώ ο 47χρονος γιος τους, Ελάντ, συνεχίζει να κρατείται στη Γάζα.

Στην ομάδα ομήρων που απελευθερώθηκε την Κυριακή ανήκει και η 4χρονη Αβιγκέιλ Ιντάν. Το παιδί, που διαθέτει διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ – Ισραήλ, βρισκόταν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι γονείς της σκοτώθηκαν στην επίθεση. Η μικρή κρύφτηκε στους γείτονές της, για να αιχμαλωτιστούν όλοι τους από μαχητές της Χαμάς.

Νέα από τον γιο τους περιμένουν με αγωνία στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας οι γονείς του 23χρονου Χερς Γκόλντμπεργκ, που βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ και αιχμαλωτίστηκε. Ο Χερς δεν βρίσκεται σε κατάλογο απελευθερωθέντων, ενώ οι γονείς του εκλιπαρούν τους δεσμώτες του να του παράσχουν ιατρική βοήθεια. Βίντεο της επίθεσης εμφανίζει το χέρι του 23χρονου να έχει τραυματισθεί σοβαρά από έκρηξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT