Η Αγκυρα εκβιάζει για τα Eurofighter

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως αν δεν πάρει τα μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση, θα κινηθεί για όπλα εκτός του ΝΑΤΟ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε υψηλούς τόνους η Αγκυρα υποστηρίζει πως πρέπει να της παραχωρηθούν τα μαχητικά που διεκδικεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη και προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση θα μπορεί να αποχωρήσει από το δυτικό και νατοϊκό σύστημα ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ υπενθύμισε πως και τα F-35 όπως και τα F-16 που διεκδικεί η Τουρκία «δεν παραχωρήθηκαν και κάθε φορά βγαίνει μια νέα δικαιολογία».

Ο κ. Τσελίκ επισήμανε πως «η Αγκυρα δεν δέχεται εκβιασμούς» και τόνισε ότι «και στο ζήτημα των Eurofighter επιχειρούν να μας βάλουν εμπόδια. Εφόσον μας βάζουν εμπόδια σε όλες τις περιπτώσεις, αν η Τουρκία ικανοποιήσει τις ανάγκες της από αλλού, μη μας πουν “βγήκατε εκτός συστήματος της Δύσης και του ΝΑΤΟ”. Ας κάτσουν και ας δώσουν μια θετική απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας».

O εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία εξασφαλίζει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης. Αν η Τουρκία δεν είναι ασφαλής, το ΝΑΤΟ θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις και η Ευρώπη δεν θα είναι ασφαλής».

Καθυστερήσεις

Πάντως η Αγκυρα με τις διαδοχικές καθυστερήσεις στο Κοινοβούλιο και την αναβολή της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, τελικά δεν επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η τουρκική κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της Ουάσιγκτον σε σχέση με το αίτημά της για την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 όπως και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 F-16 που διαθέτει στον στόλο της.

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο δεν έχει δοθεί θετική απάντηση στη Σουηδία λόγω της στάσης που κρατάει η Αγκυρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία «μόλις αυτό είναι δυνατό». «Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα για την Τουρκία να οριστικοποιήσει τη διαδικασία ένταξης» αυτής της χώρας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας καθηγητής Μιτχάτ Τσελίκπαλα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Cumhuriyet υποστηρίζει πως σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να πάρει την έγκριση για τα Eurofighter, αυτό δεν θα αλλάξει πολλά δεδομένα καθώς αυτά θα ενταχθούν τουλάχιστον έπειτα από 5 χρόνια.

«Οπως έγινε και με τα F-35, ακόμη και αν το δεχτούν σήμερα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων είναι αμφίβολο αν θα πάρεις ή όχι τα αεροσκάφη που νομίζεις ότι θα πάρεις το 2028. Εάν δεν πραγματοποιήσουμε την εκπαίδευση των πιλότων με τα αεροσκάφη νέας γενιάς, θα υπάρξει αδυναμία στην αεροπορική κυριαρχία της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελίκπαλα.

Και φρεγάτες

Εν τω μεταξύ, η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η βρετανοτουρκική αμυντική συμφωνία συνεργασίας μάλλον δεν θα περιοριστεί μόνο στα μαχητικά Eurofighter. Σύμφωνα με την Cumhuriyet, υπάρχει και σχέδιο παραχώρησης – πώλησης φρεγατών Type-23 στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

Mέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα o αριθμός των πλοίων που ενδέχεται να παραχωρηθούν στον τουρκικό στόλο. Η πρώτη φρεγάτα Type-23 ναυπηγήθηκε 1987 και η τελευταία το 2000 και 12 από αυτές σήμερα χρησιμοποιούνται από τον βρετανικό στόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT