Γάζα: Μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να καλύψει το μεταπολεμικό «κενό»;

Γάζα: Μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να καλύψει το μεταπολεμικό «κενό»;

Υπό τη Χαμάς, η Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε σε πολιορκούμενη από το Ισραήλ περιοχή και τα εκατομμύρια των κατοίκων της οδηγήθηκαν σε εξαθλίωση. Παράλληλα, όμως, το «ξεχασμένο» Παλαιστινιακό ζήτημα επανήλθε στο επίκεντρο

11' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Νομίζω ότι μόνο ένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Η Παλαιστινιακή Αρχή». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε πρόσφατα το ευρωπαϊκό «όραμα» για τη μεταπολεμική Γάζα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Τζοζέπ Μπορέλ

Πιο αόριστα, κάποιοι Δυτικοί διπλωμάτες μιλούν για την ανάγκη να υποστηριχθούν οι «φιλειρηνικοί Παλαιστίνιοι». Φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στη Γάζα, και στο ποιος θα καλύψει το πιθανό πολιτικό «κενό», εφόσον το Ισραήλ πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς, αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο μίας «ανανεωμένης» Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ανάγκη ανανέωσης του μοναδικού επίσημου φορέα που εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους αποτελεί κοινό παρονομαστή στις περισσότερες σχετικές αναφορές.

Ολοι αναγνωρίζουν «πως το επιλεγμένο όχημα διάσωσης είναι αντιδημοφιλές, θεωρείται διεφθαρμένο και χρειάζεται επειγόντως νέα γενιά ηγετών που κανείς δεν έχει ακόμη καταφέρει να προσδιορίσει», αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση του βρετανικού Guardian για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.

Την ανάθεση ρόλου στην Παλαιστινιακή Αρχή έχει απορρίψει άλλωστε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ πρόσφατα απαγόρευσε στον υπουργό Εξωτερικών της Αρχής να ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στο Μπαχρέιν, για να παρουσιάσει τα μεταπολεμικά της σχέδια σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν Αμερικανοί και Αραβες αξιωματούχοι.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια πολιτική «διάθεση» θα έχει επικρατήσει στη Γάζα στο τέλος της σύγκρουσης.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πολλοί Αραβες ηγέτες εκτιμούν ότι οι «ειρηνόφιλοι Παλαιστίνιοι» θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε κάθε προσπάθεια να επιβληθούν σε μία ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, με τα ερείπια του πολέμου να κυριαρχούν στο τοπίο.

Πριν από την ανάθεση ή ανάληψη οποιασδήποτε εξουσίας άλλωστε, πολλοί εντός και εκτός Γάζας, θα ζητήσουν εξηγήσεις για τα αίτια της εξαθλίωσης τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και του παλαιστινιακού θυλάκου, επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.

Πώς έχασε τη Γάζα

Το 2007 η Χαμάς κέρδισε τον έλεγχο της Γάζας από τη Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Φατάχ είχε χάσει τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και, καθώς ήταν δυσαρεστημένη με το αποτέλεσμα, επιτέθηκε στους νικητές, δηλαδή στη Χαμάς, χωρίς επιτυχία.

Αυτό δεν σήμανε μόνο πολιτική ρήξη στους κόλπους των Παλαιστινίων, αλλά και γεωγραφική. Οι Παλαιστίνιοι χωρίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, που κυβερνάται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή, και στη Γάζα υπό τη Χαμάς.

Η κατάσταση παρέμεινε «παγωμένη» μέχρι τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, και την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς. Πλέον, το πολιτικό μέλλον των Παλαιστινίων είναι πιο αβέβαιο από ποτέ.

Η Γάζα υπό τη Χαμάς

Γάζα: Μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να καλύψει το μεταπολεμικό «κενό»;-1

Υπό τη Χαμάς, η Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε σε πολιορκούμενη και αποκλεισμένη περιοχή και οδηγήθηκε σε εξαθλίωση. Εχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με το Ισραήλ πέντε φορές μέσα στα τελευταία 17 χρόνια.

Ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ σε αυτή την τελευταία σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε σε αντίποινα για τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, είναι η εξόντωση της Χαμάς.

Εάν το Ισραήλ επιτύχει, η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στον πολιορκούμενο θύλακο προβάλλεται ως πιθανότερη εναλλακτική. Θέλει όμως να επιστρέψει; Και, εάν ναι, μπορεί;

Ο όρος για την επιστροφή

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να παίξει ρόλο στη Γάζα, από όπου εκδιώχθηκε από τη Χαμάς το 2006, μόνο εάν η επιστροφή της ενταχθεί στο πλαίσιο σαφούς, ολοκληρωμένου ειρηνευτικού σχεδίου με το Ισραήλ που θα περιλαμβάνει και τη Δυτική Οχθη.

Πολλοί αμφιβάλλουν για την ικανότητά της να το κάνει, ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Ο Νάσερ Αλ Κούντουα, ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ, πιθανός μελλοντικός ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε πρόσφατα πως «η σημερινή Αρχή δεν είναι σε θέση να πατήσει το πόδι της στη Λωρίδα της Γάζας, πόσω μάλλον να χειριστεί τα κύρια καθήκοντα που απαιτούνται αυτή τη στιγμή».

Πολλοί αναλυτές συμβουλεύουν την Παλαιστινιακή Αρχή να μην εισέλθει στη Γάζα εάν η ασφάλεια παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως έχει επιμείνει ο Νετανιάχου. 

Η άνοδος και η «πτώση» της

Γάζα: Μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να καλύψει το μεταπολεμικό «κενό»;-2

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που δημιουργήθηκε μετά τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, προοριζόταν ως προσωρινή διοίκηση στην πορεία προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Κυριαρχείται από τη Φατάχ, έχει αποκλείσει από τους κόλπους της τη Χαμάς και διοικείται από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μαζέν, ο οποίος είναι σήμερα 88 ετών.

Δεν έχει διενεργήσει εθνικές εκλογές από το 2006, όταν η Φατάχ έχασε την ψηφοφορία για τον έλεγχο της Βουλής από τη Χαμάς. Τον προηγούμενο χρόνο, ο Αμπάς είχε εκλεγεί πρόεδρος για μία θητεία που υποτίθεται ότι θα ήταν τετραετής.

Επικριτές του Αμπάς υποστηρίζουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, επί των ημερών του, έχει εξελιχθεί σε αυταρχική, διεφθαρμένη και αντιδημοκρατική διοίκηση που κάθεται στον «σιδερένιο θρόνο» τον οποίο της έχτισε το Ισραήλ.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Αρχής, υποστηρίζουν Παλαιστίνιοι και εμπειρογνώμονες, θα απαιτούσε τη διεύρυνση της βάσης της, ώστε να συμπεριλάβει τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, τη διεξαγωγή εκλογών για τη συγκρότηση νέας ηγεσίας και την επανένωση της Δυτικής Οχθης με τη Γάζα στη βάση μίας λύσης δύο κρατών με το Ισραήλ.

Ωστόσο, έπειτα από τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάθε δυνατότητα συνεννόησης με το Ισραήλ μοιάζει να έχει χαθεί. Και αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ειδικούς και τις δημοσκοπήσεις, η Χαμάς να κέρδιζε και πάλι.

Τι συμβαίνει στη Δυτική Οχθη

Το πλήγμα της Χαμάς στο Ισραήλ, με το οποίο το Παλαιστινιακό ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο διεθνώς, ταπείνωσε τον Αμπάς, ο οποίος την ίδια στιγμή προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη στη Δυτική Οχθη.

Η Δυτική Οχθη έχει γεμίσει με ισραηλινούς εποικισμούς και σημεία ελέγχου, που διαιρούν τα εδάφη και θέτουν εμπόδια στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων. Η βία εναντίον τους από Ισραηλινούς εποίκους έχει αυξηθεί δραματικά μετά την 7η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, συνεχείς είναι οι επιδρομές με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι στοχεύει μέλη και ενόπλους της Χαμάς, ειδικά γύρω από τη Ναμπλούς και την Τζενίν.

Ακόμα και στους κόλπους της εκκολαπτόμενης μεσαίας τάξης, που έχει μεγαλώσει στη σχετική σταθερότητα της Δυτικής Οχθης, πλέον, ελάχιστος είναι ο σεβασμός για την εξουσία.

Με οικονομικά προβλήματα και μειωμένο προϋπολογισμό, οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 30%.

Εν μέσω της εκεχειρίας στη Γάζα, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ακολουθεί μία σύνοψη όσων συνέβησαν μόνο κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας και του σημερινού πρωινού:

  • Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή σε χωριό βορειοδυτικά της Ραμάλα.
  • Αλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα, κατά τη διάρκεια επιδρομής που συνέπεσε με τις προετοιμασίες για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το σπίτι του Νταούντ Αμπντέλ Ραζάκ Νταράς, Παλαιστινίου που πυροβολήθηκε τον Αύγουστο, σε καταυλισμό βορειοδυτικά της Ραμάλα. Στην επιδρομή τραυματίστηκαν επίσης δύο Παλαιστίνιοι.
  • Περισσότερες ισραηλινές επιδρομές αναφέρθηκαν στο χωριό Μαράχ Ραμπάχ, στο στρατόπεδο Ντχέισεχ και στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ.

Το αδιέξοδο

Γάζα: Μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να καλύψει το μεταπολεμικό «κενό»;-3

Ο κόσμος βλέπει την παλαιστινιακή ηγεσία «να διαπραγματεύεται επί χρόνια τη δική της πολιτική επιβίωση και όχι για χάρη των εθνικών στόχων», ανέφερε ο Ζακάρια Αλ Κακ, Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times. «Δεν πέτυχε τίποτα από τα δύο», σχολίασε ο ίδιος. Παρά τις παραχωρήσεις της Φατάχ, η λύση των δύο κρατών μοιάζει πλέον με φαντασίωση, ενώ υπονομεύεται από τους διαρκώς επεκτεινόμενους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και στις δεξιές ισραηλινές κυβερνήσεις.

Η αποτυχία επίτευξης ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων έχει καταστήσει την προοπτική της ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή ως την πλέον αποδεκτή και δημοφιλή εναλλακτική.

Παρά τη βιαιότητα των επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες, σύμφωνα με το Ισραήλ, περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου 240 απήχθησαν ως όμηροι, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη γενικά χαιρέτισαν τη Χαμάς. Εκτίμησαν πως διέσπασε την κυριαρχία του Ισραήλ και επανέφερε το Παλαιστινιακό στο διεθνές επίκεντρο.

Η μεγαλύτερη αδυναμία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ότι χρειάστηκε να λειτουργήσει στη βάση μιας λανθασμένης υπόθεσης.

Δημιουργήθηκε ως μεταβατικό όργανο σε διπλωματική διαδικασία που θα οδηγούσε στη συγκρότηση κράτους. Ωστόσο, η κατάρρευση οποιασδήποτε αξιόλογης ειρηνευτικής διπλωματίας και οι φθίνουσες προοπτικές μιας λύσης δύο κρατών έχουν στερήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή τον λόγο ύπαρξής της.

Με τη διμερή διπλωματία αποκλεισμένη από το 2001, όταν ο νεοεκλεγείς Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και εν μέσω μιας δεύτερης ιντιφάντα υπό την ηγεσία Παλαιστίνιων μαχητών, η Παλαιστινιακή Αρχή εστίασε σε άλλους τρόπους για να αναδείξει τη σημασία της.

Για να αποδείξει ότι η μη βία θα μπορούσε να παράγει αποτελέσματα, αναζήτησε σκοπό μέσω του ΟΗΕ. Ο Μαχμούντ Αμπάς, διαδεχόμενος τον Γιάσερ Αραφάτ, ξεκίνησε εκστρατεία επιδιώκοντας την πλήρη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Οι προσπάθειές του καταδικάτηκαν σε αποτυχία. Πέτυχε να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή. Κατάφερε να γίνει μέλος της UNESCO, αλλά ακόμη και η προσπάθεια να ενταχθεί στον τουριστικό οργανισμό του ΟΗΕ εγκαταλείφθηκε, λόγω πίεσης από τις ΗΠΑ.

«Ποια είναι τώρα η παλαιστινιακή ηγεσία; Είναι η Χαμάς, είτε μας αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Σάρι Νουσέιμπεχ, μετριοπαθής Παλαιστίνιος, πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Αλ Κουντς.

«Αυτή τη στιγμή η Χαμάς θεωρείται από τους Παλαιστινίους ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος των παλαιστινιακών συμφερόντων». Και γιατί; «Επειδή δεν υπάρχει άλλος. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων», ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, αυτό που κράτησε την Παλαιστινιακή Αρχή ζωντανή μέσα στα χρόνια της διεθνούς παραμέλησης και της ισραηλινής κυριαρχίας ήταν η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Φατάχ ή Χαμάς

Η ουσία του διαχωρισμού μεταξύ των δύο κυρίαρχων «παικτών» στην παλαιστινιακή πολιτική συνίσταται στις διαφορετικές προσεγγίσεις τους για την παλαιστινιακή υπόθεση, σύμφωνα με το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera.

Η ελεγχόμενη από τη Φατάχ Παλαιστινιακή Αρχή επικεντρώνεται στη συνεργασία με το Ισραήλ. Ενώ η στρατηγική της Χαμάς έγκειται στη στρατιωτική αντιμετώπιση Ισραήλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο Αμπούντ Χαμαγιέλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Birzeit στη Δυτική Οχθη.

Η βάση υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη βασίζεται σε μία σχέση συναλλαγής σχέση με το Ισραήλ, ανέφερε ο αναλυτής. Ωστόσο, κάποια μέλη της Φάταχ συμμετέχουν στον ένοπλο αγώνα στη Δυτική Οχθη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Φατάχ εξακολουθεί να έχει παρουσία και στη Γάζα, όπου βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση. Οι υποστηρικτές της εκεί διχάζονται μεταξύ της πίστης στον Αμπάς και τον πρώην ηγέτη της Φατάχ Μοχάμεντ Νταλάν, ο οποίος είναι εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εδώ και δέκα χρόνια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διεθνή αναγνώριση και λαμβάνει χρηματοδότηση, καθώς και φορολογικά έσοδα.

Διαχειρίζεται την ασφάλεια στα εδάφη που ελέγχει, ωστόσο και σε αυτά το Ισραήλ εξακολουθεί να πραγματοποιεί επιδρομές και να συλλαμβάνει Παλαιστινίους που εκτιμά ότι «αντιστέκονται».

Οι Παλαιστίνιοι τη θεωρούν «βάρος»

Γάζα: Μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να καλύψει το μεταπολεμικό «κενό»;-4

Σύμφωνα με τον Χαλίλ Σικάκι, διακεκριμένο Παλαιστίνιο δημοσκόπο, τον οποίο επικαλούνται οι NYT, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη έρευνα που διενήργησε, το 66% των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη θεωρούν την Παλαιστινιακή Αρχή βάρος.

Περίπου το 85% επιθυμούν ο Αμπάς να παραιτηθεί – και αυτό σημαίνει ότι «περισσότερο από το 60% της ίδιας της βάσης του» στη Φατάχ επιθυμούν έξοδό του, τόνισε ο Σικάκι.

Θα μπορούσε η Αρχή στη σημερινή της κατάσταση να αναλάβει τη Γάζα; «Φυσικά και όχι», απάντησε ο ίδιος. «Η διακυβέρνηση έχει να κάνει με την εγκαθίδρυση του νόμου και της τάξης και την επιβολή των κανόνων, και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο».

Η μοναδική λύση, λένε πολλοί Παλαιστίνιοι, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Χαμάς στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Νέες εκλογές για πιο αντιπροσωπευτική Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Οχθη, θα ήταν μία προοπτική.

Αλλά θα προϋπέθετε επίσης πως μία αποδυναμωμένη Χαμάς θα αποδεχόταν την ύπαρξη του Ισραήλ και θα δεσμευόταν να διαπραγματευτεί μαζί του για παλαιστινιακό κράτος.

«Αυτή τη στιγμή ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει ελπίδα. Ωστόσο, μία πραγματική ειρηνευτική διαδικασία θα πρόσφερε διέξοδο, και η Χαμάς θα μπορούσε να είναι μέρος της», δήλωσε ο Καντούρα Φάρες, πρώην υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Αμπάς

Πολλοί εκτιμούν πως ο 64χρονος Μαρουάν Μπαργκούτι θα ήταν ο φυσικός διάδοχος του Αμπάς. Εκτίει πέντε διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή για δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα, της οποίας ηγήθηκε.

Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ευρύτερης ανταλλαγής κρατουμένων, που θα βοηθούσε στον τερματισμό του πολέμου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Αραβικού Βαρόμετρου, το οποίο μελετά τη γνώμη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δείχνουν ότι ο Μπαργκούτι είναι σημαντικά πιο δημοφιλής στη Γάζα από τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, και τον Αμπάς.

Αλλη εναλλακτική, αν και παραμένει διχαστική φιγούρα, θα μπορούσε να είναι ο 62χρονος Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην ηγέτης της Φατάχ στη Γάζα, ο οποίος ανατράπηκε από τη Χαμάς το 2007 και ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το παλαιστινιακό κράτος

Κυρίως, απαιτείται νέα δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν στους Παλαιστινίους ρεαλιστική προοπτική για ανεξάρτητο κράτος, ανέφερε στους NYT ο Σαμπρί Σαϊντάμ, ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ.

«Η περιθωριοποίηση των Παλαιστινίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η περικοπή των κονδυλίων και οι διαδοχικές δεξιές ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει σε αυτή την απελπιστικά επικίνδυνη κατάσταση», ανέφερε ο ίδιος.

«Οποιαδήποτε πολιτική λύση που θα φέρει στη ζωή ένα παλαιστινιακό κράτος θα είναι καταπραϋντικός παράγοντας», εξήγησε ο ίδιος. 

Παρά την κυριαρχία της Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί τον έλεγχο των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και του τραπεζικού συστήματος στη Γάζα.

Η Φατάχ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετη σε ένα μέλλον στο οποίο η Χαμάς θα έχει εξαφανιστεί.

«Δεν συμφωνούμε με τους ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η έκβαση αυτής της τρομερής επίθεσης», εξήγησε ο Τζαμάλ Ναζάλ, εκπρόσωπος της Φατάχ και μέλος του κοινοβουλευτικού της σώματος, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Το μόνο πράγμα που κανείς δεν έχει προσπαθήσει είναι να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι ελεύθερα σε δικό τους ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μέχρι να συμβεί αυτό, θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από τον έναν κύκλο βίας στον άλλο», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, NYT, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT