Η Βόρεια Κορέα λέει ότι ο δορυφόρος της φωτογράφισε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι ο δορυφόρος της φωτογράφισε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να εξέτασε δορυφορικές κατασκοπευτικές φωτογραφίες του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη ναυτική βάση του Νόρφολκ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από δεκαετίες δορυφορικής παρακολούθησης από ξένες κυβερνήσεις, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο, στέλνοντας το μήνυμα: «Μπορούμε να σας παρακολουθούμε και εμείς».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέτασε δορυφορικές κατασκοπευτικές φωτογραφίες του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη ναυτική βάση του Νόρφολκ.

Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα τον πρώτο της αναγνωριστικό δορυφόρο, ο οποίος -όπως είπε- σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Εκτοτε, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι ο δορυφόρος φωτογράφισε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κορέα, το Γκουάμ και την Ιταλία, εκτός από την Ουάσινγκτον.

Μέχρι στιγμής, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εικόνες, αφήνοντας τους αναλυτές και τις ξένες κυβερνήσεις να συζητούν για το πόσο ικανός είναι στην πραγματικότητα ο νέος δορυφόρος.

Η Νότια Κορέα, η οποία δήλωσε ότι η ημερομηνία εκτόξευσης του δικού της πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου -στις 30 Νοεμβρίου-, με αμερικανικό πύραυλο Falcon 9, θα καθυστερήσει λόγω καιρού, τόνισε ότι οι δορυφορικές δυνατότητες του Βορρά δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο δορυφόρος της Βόρειας Κορέας τέθηκε πράγματι σε τροχιά, αλλά δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ σχετικά με τις εικόνες που κατέγραψε. «Θα πω ότι υπάρχουν πολλές εικόνες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον Ντέιβ Σμέρλερ, ειδικό σε θέματα δορυφορικών εικόνων, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι ο δορυφόρος θα μπορούσε να δει τις μεγάλες περιοχές ή τα πολεμικά πλοία που ισχυρίζεται η Βόρεια Κορέα ότι μπορεί, καθώς ακόμη και μια κάμερα μέσης ανάλυσης θα μπορούσε να προσφέρει στην Πιονγκγιάνγκ αυτή τη δυνατότητα».

«Το πόσο χρήσιμες είναι αυτές οι εικόνες εξαρτάται από το τι θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα μεγάλο άλμα γι’ αυτούς που πηγαίνουν από το μηδέν σε κάτι, αλλά μέχρι να δούμε τις εικόνες που συλλέγουν, κάνουμε εικασίες για τις περιπτώσεις χρήσης του», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT