Στόχος η σύζυγος Ουκρανού αξιωματούχου

Στόχος η σύζυγος Ουκρανού αξιωματούχου

Δηλητηριάστηκε, ενώ ο άνδρας της, που είναι διοικητής της μυστικής υπηρεσίας GUR, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 21 μήνες του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνέβησαν πολλά εγκλήματα, τα οποία, όμως, δεν άγγιξαν τα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στις δύο εμπόλεμες χώρες. Δεν αποκλείεται, όμως, και αυτό το ταμπού να σπάσει αν επαληθευθούν οι υποψίες του Κιέβου για μια περίεργη περίπτωση δηλητηρίασης της συζύγου ανώτατου στελέχους της ουκρανικής αντικατασκοπείας. Οπως αποκάλυψαν ουκρανικά Μέσα, η Μαριάνα Μπουντάνοβα, σύζυγος του Κίριλο Μπουντάνοφ, διοικητή της μυστικής υπηρεσίας του στρατού (GUR), νοσηλεύεται στο Κίεβο έχοντας δηλητηριαστεί με βαρέα μέταλλα. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της GUR Αντρι Γιούσοφ, χωρίς να προβεί σε εικασίες για τους ενδεχόμενους δράστες.

Αρχιτέκτονας επιθέσεων

Στη διάρκεια του πολέμου ο 37χρονος Μπουντάνοφ απέκτησε μεγάλη φήμη ως ο αρχιτέκτονας επιθέσεων πίσω από τη γραμμή του μετώπου, στο εσωτερικό της Ρωσίας, γεγονός που τον μετέτρεψε σε κόκκινο πανί στα μάτια της Μόσχας. Νωρίτερα τη φετινή χρονιά ο Γιούσοφ είχε αναφέρει ότι ο αρχηγός της GUR επιβίωσε από 10 απόπειρες δολοφονίας από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB.

Από την πλευρά της Μόσχας δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση για το συμβάν, αλλά ρωσικά Μέσα πιθανολογούσαν ότι η περιπέτεια της Μπουντάνοβα οφείλεται σε εσωτερική διαπάλη, στους κόλπους της ουκρανικής ελίτ. Πηγή που μίλησε στην ουκρανική εφημερίδα Unkrainska Pravda υποστήριξε ότι το δηλητήριο διοχετεύθηκε στη σύζυγο του Μπουντάνοφ μέσω της τροφής και ότι υπήρξαν και άλλα κρούσματα δηλητηρίασης με θύματα από το προσωπικό της GUR.

Εκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ «να μείνουν σταθερές» στη γραμμή οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας απηύθυνε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι υποχρέωσή μας να παράσχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται», δήλωσε ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας προσερχόμενος σε σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών, στις Βρυξέλλες. «Θα είναι τραγωδία για τους Ουκρανούς και πολύ επικίνδυνο για όλους εμάς να νικήσει ο πρόεδρος Πούτιν», προσέθεσε. Η έκκληση Στόλτενμπεργκ διατυπώθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, έχει από καιρό αποτελματωθεί, ενώ ορισμένοι κύκλοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εμφανίζονται απρόθυμοι αναφορικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας και διερωτώνται για το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

Εκκλήσεις των Γενς Στόλτενμπεργκ και Αντονι Μπλίνκεν για συνέχιση της βοήθειας στο Κίεβο, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση καρκινοβατεί.

Προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε και αυτός τα κράτη-μέλη «να επιβεβαιώσουν με σθεναρό τρόπο την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αυτή συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας». Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι το Κίεβο δεν αντιλαμβάνεται κάποια πίεση από τους συμμάχους του προκειμένου να εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, Ουκρανία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία έκαναν γνωστό ότι θα μποϊκοτάρουν τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στη Βόρεια Μακεδονία, επειδή προβλέπεται να πάρει μέρος σε αυτήν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα πάρει μέρος σε σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός εντείνει τις προσπάθειές του να καταλάβει τη σημαντική πόλη Αβντίβκα, στην ανατολική, ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ. Ο Βιτάλι Μπαραμπάς, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην περιοχή, ανέφερε ότι η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη και ότι φονικές μάχες διεξάγονται στη βιομηχανική ζώνη. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους ανατολική όχθη του Δνείπερου, απέναντι από τη Χερσώνα, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν νέο μέτωπο στην αντεπίθεσή τους.

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Ρωσικού Λαού, του οποίου ηγείται ο επικεφαλής της ρωσικής Εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος. Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε τη Δύση για ρατσιστικού τύπου ρωσοφοβία και προειδοποίησε ότι «κάθε έξωθεν παρέμβαση (ενόψει των εκλογών του 2024), κάθε πρόκληση με στόχο συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων ή θρησκειών θα αντιμετωπιστούν ως εχθρικές ενέργειες». Η φιγούρα του Πούτιν εμφανιζόταν σε μια τεράστια οθόνη, δίπλα σε δύο αντίγραφα μιας αρχαίας εικόνας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT