Μπλίνκεν: Θέλουμε να παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Θέλουμε να παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Συνεργασία με τους Ισραηλινούς, κατά τη διάρκεια της νέας επίσκεψής του στη χώρα τις επόμενες ημέρες, για να εξετάσει αν θα μπορούσε να παραταθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε, σήμερα Τετάρτη, ότι θα συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα τις επόμενες ημέρες, για να εξετάσει αν θα μπορούσε να παραταθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνέχιση των παύσεων θα σήμαινε απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, καθώς και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

«Σαφώς, αυτό είναι κάτι που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι επίσης κάτι που θέλει και το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Βήματα προς δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρατείνουμε την παύση, ώστε να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε περισσότερους ομήρους και να φέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», εξήγησε ο Μπλίνκεν.

«Θα συζητήσουμε με το Ισραήλ πώς μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, να διασφαλίσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ, διατηρώντας παράλληλα αυξημένες τις αποστολές ανθρωπιστικών προμηθειών και ελαχιστοποιώντας περαιτέρω τις απώλειες μεταξύ των αμάχων Παλαιστινίων», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αποτρέψουμε εξάπλωση της σύγκρουσης και θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο να επιτρέψουμε την ασφαλή αναχώρηση των Αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Τέλος», είπε, «θα εργαστούμε για να βασιστούμε στις αρχές που έθεσα στο Τόκιο πριν από λίγες εβδομάδες για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και για να βρούμε τα βήματα που εμείς και οι εταίροι μας μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή, θέτοντας τα θεμέλια για δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Οταν ο Μπλίνκεν είχε μιλήσει στο Τόκιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε πει ότι «η Γάζα δεν μπορεί… να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς», καθώς, όπως είχε τονίσει, κάτι τέτοιο «απλώς θα προκαλούσε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου».

«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα», είχε επίσης τονίσει ο ίδιος.

Σε εξέλιξη συζητήσεις για «ικανοποιητικό συμβιβασμό»

Εν τω μεταξύ, ο Γκχαζί Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο Al Jazeera για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε πως το ζήτημα της απελευθέρωσης πολιτών, καθώς και στρατιωτικών έχει τεθεί στο τραπέζι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι συζητήσεις με τους διαμεσολαβητές για «ικανοποιητικό συμβιβασμό» συνεχίζονται.

Ο Χαμάντ ανέφερε ότι «οι συζητήσεις για παράταση της εκεχειρίας είναι στο επίκεντρο», ωστόσο, πρόσθεσε πως «η ηγεσία είναι έτοιμη να μπει σε βαθιές διαπραγματεύσεις για συνολική συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων για όλους τους ομήρους στη Γάζα».

«Μας ενδιαφέρει να απελευθερώσουμε όλους τους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές… και θέλουμε επίσης να λάβουμε εγγυήσεις για το ότι δεν θα συλληφθούν ξανά», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT