Κίνα: Αναπνευστικές λοιμώξεις γεμίζουν τις παιδιατρικές κλινικές

Κίνα: Αναπνευστικές λοιμώξεις γεμίζουν τις παιδιατρικές κλινικές

Το νοσοκομείο Παίδων του Πεκίνου φέρεται να δέχεται έως και 9.378 ασθενείς την ημέρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτα φέρονται να είναι τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές σε αρκετές πόλεις της Κίνας, λόγω της έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδίως μεταξύ παιδιών, με τις Αρχές να συνιστούν ψυχραιμία.

Σύμφωνα με αναφορές κρατικών και άλλων μέσων ενημέρωσης στην Κίνα, πολλοί θάλαμοι στα νοσοκομεία είναι γεμάτοι, ενώ η εφημερίδα Global Times ανέφερε την Τρίτη ότι το νοσοκομείο Παίδων του Πεκίνου δέχεται έως και 9.378 ασθενείς την ημέρα.

Τα εξωτερικά ιατρεία, οι παιδιατρικές κλινικές και τα αναπνευστικά τμήματα σε διάφορα νοσοκομεία του Πεκίνου ήταν «κλεισμένα» για τουλάχιστον επτά ημέρες, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν κατάμεστες αίθουσες αναμονής με κρεβάτια στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου στο Χεμπέι. Σε ένα δημοσίευμα, αναφέρθηκαν γονείς στην Τζινάν που φέρονται να δήλωσαν ότι οι μισοί μαθητές στην τάξη του παιδιού τους ήταν άρρωστοι.

Πλάνα μαθητών που έκαναν εργασίες ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο φέρεται να προκάλεσαν προειδοποιήσεις από τοπικούς αξιωματούχους ότι τα σχολεία δεν πρέπει να αναγκάζουν τα παιδιά να αναπληρώνουν τις εργασίες τους ενώ είναι άρρωστα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι παρακολουθεί την έξαρση της «αδιάγνωστης πνευμονίας σε παιδικά νοσοκομεία στο Πεκίνο, στο Λιαονίνγκ και σε άλλα μέρη της Κίνας».

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη είναι υπερδιπλάσια από εκείνα των τελευταίων ετών, αλλά οι αρχές ζητούν ψυχραιμία, αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στην έναρξη της πρώτης περιόδου γρίπης μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας Covid-19.

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, η εθνική υγειονομική επιτροπή προέτρεψε τις τοπικές αρχές να ανοίξουν περισσότερες κλινικές, να επεκτείνουν τις ώρες εξυπηρέτησης και να αυξήσουν τις προμήθειες φαρμάκων.

«Υπενθυμίζουμε σε όλους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να φορούν μάσκες, να αερίζουν τα σπίτια τους και να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Ενθαρρύνουμε βασικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι νέοι να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Γουάνγκ Χουακίνγκ, επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού του CDC.

«Οσοι μπορούν θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να εμβολιαστούν, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται σε νέα παθογόνα, αλλά αντίθετα στην εξάπλωση βακτηρίων όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας και κοινών παθογόνων όπως η γρίπη, ο ρινοϊός, ο αδενοϊός και ο RSV.

Οι κινεζικές αρχές απάντησαν στο αίτημα του ΠΟΥ για πληροφορίες εντός 24 ωρών και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, παρέθεσαν στοιχεία που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έδειξαν αύξηση των ιατρικών επισκέψεων και των εισαγωγών παιδιών σε νοσοκομεία λόγω μυκοπλάσματος πνευμονίας από τον Μάιο και RSV, αδενοϊού και ιού γρίπης από τον Οκτώβριο.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβε, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν σύμφωνη με «αυτό που οι περισσότερες χώρες αντιμετώπισαν πριν από ένα ή δύο χρόνια».

Σημειώνεται πως γειτονικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχία, δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά προηγούμενες επιδημίες.

Ορισμένες κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά την έξαρση των ασθενειών, μεταξύ άλλων στην Ταϊβάν, όπου το CDC εξέδωσε προειδοποιήσεις για τους ανθρώπους, ώστε να προσέχουν περισσότερο την υγιεινή και να παρακολουθούν τυχόν συμπτώματα.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT