Γιος Ρώσου ολιγάρχη κέρδισε έφεση κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Γιος Ρώσου ολιγάρχη κέρδισε έφεση κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε το αίτημά του για αποζημίωση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έφεση κατά των κυρώσεων που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κέρδισε ο Αλεξάντερ Πουμπιάνσκι, γιος του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Πουμπιάνσκι.

Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, το συμβούλιο της Ε.Ε. είχε παραδεχθεί ότι από τις 9 Μαρτίου 2022, δύο εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και έξι μήνες πριν από την πρώτη δέσμη κυρώσεων, ο Πουμπιάνσκι δεν ήταν πλέον πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Sinara, ούτε μέλος του Δ.Σ. του ομίλου TMK, που ήταν και η αιτία για την ένταξή του στον κατάλογο των κυρώσεων.

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (ΔΕΕ) με έδρα το Λουξεμβούργο, σημειώνει ότι ο Πουμπιάνσκι πρέπει να διαγραφεί από τον κατάλογο κυρώσεων, απορρίπτοντας, ωστόσο, το αίτημά του για αποζημίωση.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει τώρα δύο μήνες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώπιον της ανώτατης αρχής του ΔΕΕ.

Σημειώνεται πως ο κατασκευαστής χαλυβδοσωλήνων TMK είναι προμηθευτής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom, ενώ η Sinara είναι ρωσική επενδυτική τράπεζα.

Η Ε.Ε. δήλωσε ότι και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν τις ρωσικές αρχές και τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις και επωφελούνται από αυτή τη συνεργασία.

74 προσφυγές κατά των κυρώσεων

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο της Ε.Ε. απέρριψε προσφυγή κατά των κυρώσεων του Ρώσου μεγιστάνα Γκενάντι Τιμτσένκο, μακροχρόνιου συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.700 άτομα και οντότητες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου δήλωσε ότι περίπου 74 Ρώσοι έχουν καταθέσει προσφυγές κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. στο δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT