Τριβές στη συμμαχία Αμερικής – Ινδίας

Τριβές στη συμμαχία Αμερικής – Ινδίας

Ινδός αξιωματούχος σχεδίασε δολοφονία αυτονομιστή των Σιχ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε ευθέως Ινδό αξιωματούχο ότι ενορχήστρωσε απόπειρα δολοφονίας αυτονομιστή της κοινότητας των Σιχ στο έδαφος των ΗΠΑ, η οποία απετράπη χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των αμερικανικών αρχών. Αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να οικοδομήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μια ισχυρή συμμαχία των δύο μεγάλων Δημοκρατιών, που συμμερίζονται τις ανησυχίες για την άνοδο της Κίνας.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν, ο εν λόγω Ινδός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται στην αναφορά τους, στρατολόγησε τον 52χρονο Ινδό πολίτη Νίχιλ Γκούπτα, τον περασμένο Μάιο, αφού του υποσχέθηκε ότι θα διευθετήσει εκκρεμείς διώξεις εναντίον του από την ινδική Δικαιοσύνη για υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Αποστολή του Γκούπτα, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο στην Τσεχία με αίτημα των ΗΠΑ και περιμένει την έκδοσή του, ήταν, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών στο Μανχάταν, να δολοφονήσει έναν κάτοικο της Νέας Υόρκης, ο οποίος επιδίωκε τη δημιουργία αυτόνομου κράτους των Σιχ, με απόσχιση του κρατιδίου Παντζάμπ από την Ινδία.

Παρότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δεν κατονομάζουν τον στόχο της συνωμοσίας, ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου συμπίπτουν στην εκδοχή ότι επρόκειτο για τον Γκουρπατγουάντ Σινγκ Πανούν, ο οποίος έχει αμερικανική και καναδική υπηκοότητα. Ο Πανούν εκπροσωπεί την οργάνωση «Οι Σιχ για τη Δικαιοσύνη», που έχει έδρα στις ΗΠΑ και επιδιώκει δημοψήφισμα για τη δημιουργία αυτόνομου κράτους των Σιχ, υπό την επωνυμία Χαλιστάν. Η ινδική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη τον Πανούν, ενώ η οργάνωσή του έχει κηρυχθεί παράνομη στην Ινδία από το 2019.

Οπως αποκάλυψαν οι εισαγγελικές αρχές στο Μανχάταν, ο Γκούπτα προσπάθησε να επιστρατεύσει ένα άτομο από το περιβάλλον του υποκόσμου, χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για κρυφό πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), ο οποίος τον κατέδωσε. Οι αποκαλύψεις για το σχέδιο δολοφονίας του Πανούν έρχονται δύο μήνες μετά τη δήλωση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ότι υπήρχαν «βάσιμες καταγγελίες» που συνέδεαν το Νέο Δελχί με την εκτέλεση ενός άλλου αυτονομιστή των Σιχ, του Χαρντίμ Σινγκ Νιτζάρ, στο Βανκούβερ.

Η κυβέρνηση Μόντι είχε απορρίψει τότε τις αιτιάσεις και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε απαντήσει στις καινούργιες καταγγελίες από τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, λίγες ώρες προτού γίνουν οι ανακοινώσεις από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ, το ΥΠΕΞ στο Νέο Δελχί είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου τόνιζε ότι «η Ινδία παίρνει πολύ σοβαρά παρόμοιες αναφορές, καθώς αφορούν και τη δική της εθνική ασφάλεια», και υποσχόταν ότι θα υπάρξει επίσημη διερεύνηση των καταγγελιών.

Τις ανησυχίες τους για πιθανή εμπλοκή Ινδών αξιωματούχων στο σχέδιο δολοφονίας του Πανούν μετέφεραν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Ινδούς ομολόγους τους κατά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή του με τον Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί, στη σύνοδο κορυφής του G20, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχληση της Ινδίας για τη λειτουργία επί αμερικανικού εδάφους μιας οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από τη χώρα του. Το 1985, έκρηξη σε πτήση της Air India που αποδόθηκε σε αυτονομιστές των Σιχ προκάλεσε τον θάνατο 329 ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT