Γάζα: Προς νέα, διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Γάζα: Προς νέα, διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Βαριά σκιά ο θάνατος του 10 μηνών Κφιρ Μπιμπάς, του αδελφού του και της μητέρας τους ενώ βρίσκονταν υπό ομηρία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές διαπραγματεύσεις για την παράταση της εξαήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία κανονικά λήγει σήμερα το πρωί, διεξάγονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, που παίζει τον ρόλο του κύριου μεσολαβητή, να εμφανίζεται «πολύ αισιόδοξο» πως θα υπάρξει αίσια κατάληξη.

Αξιωματούχοι της Αιγύπτου, η οποία συνεργάζεται με το Κατάρ στο ευαίσθητο έργο της μεσολάβησης, εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει νέα διήμερη παράταση, στη διάρκεια της οποίας θα τηρηθεί η ίδια αναλογία στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων (ένα προς τρία). Μέχρι χθες, οι όμηροι και κρατούμενοι που απελευθερώνονταν ήταν γυναίκες και παιδιά. Από χθες, οι δύο πλευρές άρχισαν την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση αμάχων ανδρών. Η ακόμη πιο δύσκολη φάση θα αφορά την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτικών, για τους οποίους η Χαμάς θα ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι αναλογικά πολύ περισσότεροι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Χθες το βράδυ απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς 10 Ισραηλινοί όμηροι, δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, και τέσσερις Ταϊλανδοί εργάτες, ενώ αναμενόταν η απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ. Νωρίτερα, βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας είχε ρίξει η ανακοίνωση της Χαμάς, κατά την οποία ο νεότερος των ομήρων, ένα μόλις 10 μηνών βρέφος ονόματι Κφιρ Μπιμπάς, σκοτώθηκε στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, μαζί με τον τετράχρονο αδελφό του και τη μητέρα τους.

Σύμφωνα με την ισλαμική οργάνωση, ο θάνατός τους επήλθε από ισραηλινό βομβαρδισμό. Ο ισραηλινός στρατός ερευνούσε την υπόθεση και δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι αργά το βράδυ τον θάνατο των τριών μελών της οικογένειας Μπιμπάς. Ο πατέρας των παιδιών τελεί επίσης υπό ομηρία. Την ένταση στην ατμόσφαιρα τροφοδότησε και επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Oχθης, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί οκτώ ετών και ένας 15χρονος έφηβος.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι η Γάζα αντιμετωπίζει «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι απλώς παράταση της εκεχειρίας, αλλά μόνιμη «κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους». Την ίδια ώρα, ο συντονιστής των ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, βρισκόταν στο Αμμάν της Ιορδανίας για διαπραγματεύσεις με στόχο το άνοιγμα και δεύτερου μεθοριακού σταθμού, πέραν εκείνου της Ράφα, ώστε να μεγεθυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Επισκέψεις στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και στα Εμιράτα θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, στην τρίτη μεσανατολική περιοδεία του από την έναρξη του πολέμου. Χθες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τάχθηκε από τις Βρυξέλλες υπέρ της παράτασης της εκεχειρίας και της διεύρυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Θα ξαναρχίσουμε τον πόλεμο για να πετύχουμε την ολοκληρωτική συντριβή της Χαμάς, τονίζει σε κατηγορηματικό τόνο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ωστόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε κάθε ιδέα για μετατροπή της εκεχειρίας σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Τις τελευταίες ημέρες ακούω μια ερώτηση: αφού τελειώσει αυτή η φάση της επιστροφής των απαχθέντων, θα επιστρέψει στις εχθροπραξίες το Ισραήλ; Η απάντησή μου είναι ένα κατηγορηματικό ναι. Αυτή είναι η πολιτική μου, την οποία υποστηρίζουν ολόκληρη η κυβέρνηση, ο στρατός και ο λαός», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στην Αγκυρα, εξαπέλυε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Ισραηλινού ηγέτη. «Ο Νετανιάχου, ο οποίος διέπραξε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του αιώνα, έχει ήδη καταγράψει το όνομά του στην Ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας», δήλωσε ο Ερντογάν, ζητώντας την παραπομπή της ισραηλινής ηγεσίας σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT