ΗΠΑ: «Πιέσεις στην Τουρκία για τις σχέσεις με την Χαμάς»

ΗΠΑ: «Πιέσεις στην Τουρκία για τις σχέσεις με την Χαμάς»

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και φιλοξενεί ορισμένα από τα μέλη της στο έδαφος της. 

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δήλωσε ότι εξέφρασε σε Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους τη «βαθιά ανησυχία» του για την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια στο εσωτερικό της χώρας.

Η Τουρκία είχε «εξέχουσα θέση» στην συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς και η οργάνωση είναι πιθανό να το εκμεταλλευτεί αυτό καθώς αναζητά περισσότερα χρήματα εν μέσω πολέμου με το Ισραήλ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα και φιλοξενεί ορισμένα από τα μέλη της στο έδαφος της. 

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Χαμάς να συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια και να βρίσκει οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία) για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Νέλσον στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα και φιλοξενεί ορισμένα μέλη της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και άτομα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Νέλσον δήλωσε ότι η Τουρκία συνδέεται με τις προηγούμενες προσπάθειες της Χαμάς να συγκεντρώσει κεφάλαια από δωρητές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών λέει ότι η Χαμάς έχει διακινήσει λαθραία περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια μέσω του Redin, ενός ανταλλακτηρίου συναλλάγματος που είναι στριμωγμένο ανάμεσα σε τουριστικά καταστήματα, βαθιά μέσα στην υποβαθμισμένη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Kuveyt Turk, έχουν κατηγορηθεί από το Ισραήλ και την Αμερική ότι εν γνώσει τους αποθηκεύουν τα μετρητά της Χαμάς. Κάποιοι αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρέχει τη σιωπηρή του έγκριση. Το 2021 η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, ένας επόπτης των G7, τοποθέτησε την Τουρκία στη «γκρίζα λίστα» των χωρών που δεν κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των τρομοκρατών.

Mε πληροφορίες από Economist, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT