Oρια στο Ισραήλ προσπάθησε να θέσει ο Μπλίνκεν

Oρια στο Ισραήλ προσπάθησε να θέσει ο Μπλίνκεν

Πίεση στον Νετανιάχου για παράταση της εκεχειρίας και προστασία αμάχων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη για τις προοπτικές της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα ήταν η χθεσινή περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, η τρίτη μετά την έναρξη του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Λίγες ώρες μετά την ανανέωση, για έβδομη κατά σειρά ημέρα, της συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, σε μια προσπάθεια να του θέσει όρια αναφορικά με τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, στην πολύ πιθανή περίπτωση που θα ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Oπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, «ο υπουργός τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη η ανθρωπιστική κατάσταση και η υποχρέωση να προστατευθούν οι άμαχοι στη νότια Γάζα προτού εκδηλωθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή». Επιπλέον, ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Νετανιάχου να πάρει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η βία εξτρεμιστών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε απτά μέτρα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο «θα ζει σε ειρήνη, ελευθερία και ασφάλεια, πλάι στο Ισραήλ».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, όπου τάχθηκε υπέρ της παράτασης της εκεχειρίας. «Είδαμε την περασμένη εβδομάδα την πολύ θετική εξέλιξη σχετικά με την επιστροφή ομήρων και την επανένωση με τις οικογένειές τους. Αυτό επέτρεψε επίσης την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους αμάχους της Γάζας, που αγωνιούν. Επομένως, αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς, είναι σημαντική και ελπίζουμε να συνεχιστεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η εκεχειρία είναι προσωρινή και ότι μόλις τελειώσει θα ξαναρχίσουν «με πλήρη ισχύ» τις επιχειρήσεις, με στόχο την ολοκληρωτική συντριβή της Χαμάς. Καθώς μάλιστα οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι η ηγεσία της ισλαμικής οργάνωσης έχει μεταφερθεί από τη βόρεια Γάζα στη νότια, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις και σε αυτό το κομμάτι της παλαιστινιακής Λωρίδας. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς στο νότιο τμήμα της Γάζας βρίσκονται πλέον τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 2,4 εκατ. κατοίκων της, με ανυπολόγιστες συνέπειες αναφορικά με τις αντιδράσεις των αραβικών κρατών και τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να μην επαναλάβει στον Νότο τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς που γνώρισε η βόρεια Γάζα, να περιοριστούν κατά το δυνατόν σε χειρουργικά πλήγματα εναντίον υψηλής αξίας στόχων και να εξασφαλίσουν ζώνες ασφαλείας για τους αμάχους.

Ορκίζομαι να εξαφανίσω τη Χαμάς, απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά από τη χθεσινή επίθεση της ισλαμικής οργάνωσης στη δυτική Ιερουσαλήμ με τρεις νεκρούς.

Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσον οι νουθεσίες του Αντονι Μπλίνκεν συνάντησαν ευήκοα ώτα στο Ισραήλ. Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ακλόνητη προσήλωση του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς από τη Γάζα. Εκτός από τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με άλλους πολιτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς και Γιαΐρ Λαπίντ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ είχε γίνει ακόμη πιο τοξική ύστερα από φονική επίθεση σε στάση λεωφορείων, σε μια από τις εισόδους της δυτικής Ιερουσαλήμ, σε ώρα κυκλοφορικής αιχμής, χθες το πρωί. Δύο Παλαιστίνιοι, οπλισμένοι με τουφέκι Μ-16 και κυνηγετικό όπλο, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις πολίτες, ενώ αρκετοί ακόμη νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση. Οι δράστες, οι οποίοι εξοντώθηκαν επιτόπου από Ισραηλινούς στρατιώτες, ήταν αδέλφια από την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς. Σχολιάζοντας το συμβάν ο Νετανιάχου δήλωσε: «Του είπα (σ.σ. του Μπλίνκεν): Ορκιζόμαστε, ορκίζομαι να εξαφανίσω τη Χαμάς. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Η εκεχειρία που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή ανανεώθηκε χθες, μόλις λίγα λεπτά προτού εκπνεύσει, στις 7 το πρωί. Μέχρι το βράδυ αναμενόταν να απελευθερωθούν επιπλέον 10 Ισραηλινοί όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Διαπραγματευτές του Κατάρ και της Αιγύπτου εργάζονταν πυρετωδώς για πιθανή νέα παράταση της εκεχειρίας, ενδεχομένως της τελευταίας, για ακόμη δύο ημέρες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Μπράιν Νέλσον, βρέθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, από τους οποίους ζήτησε αυστηρότερα μέτρα για τη διακοπή των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της Χαμάς. Ο Νέλσον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ισλαμική οργάνωση καταφέρνει να συγκεντρώνει χρήματα στην Τουρκία παραβιάζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία, γεγονός για το οποίο εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT