ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απομένουν μόλις επτά μήνες για τις ευρωπαϊκές εκλογές και ήδη σημειώνονται προσεισμικές δονήσεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η Ακροδεξιά «καλπάζει» πλέον σε αρκετά κράτη-μέλη της Ενωσης. Το αποδεικνύουν τα εκλογικά αποτελέσματα, τα εθνικιστικά αφηγήματα, η αυστηροποίηση των πολιτικών έναντι της μετανάστευσης, η στροφή σε εθνικές ταυτότητες και εθνικά συμφέροντα, αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί –που ευνοούν σε πρωτοφανή βαθμό πλέον την Ακροδεξιά– και κυρίως οι δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινή δημοσκόπηση της υπηρεσίας Europe Elects, στις επόμενες ευρωεκλογές τα ευρωσκεπτικιστικά και τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο των εδρών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυξάνοντας την πίεση έναντι κυρίως των πράσινων και φιλελεύθερων ευρωομάδων. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, οι ακροδεξιές παρατάξεις της Ε.Ε της ευρωομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) θα κέρδιζαν 87 από τις 705 έδρες (σήμερα κατέχουν 60 έδρες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια ραγδαία άνοδο, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα η ίδια έρευνα έδειχνε δέκα έδρες λιγότερες (77) στο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρώπης.
Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα εκλογικά αποτελέσματα της Ολλανδίας και στην «πρωτιά» του ακροδεξιού PVV του Γκερτ Βίλντερς, καθώς και στην «έκρηξη» δημοφιλίας σε όλη τη γερμανική επικράτεια και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Η ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία σχηματίστηκε μόλις στις περασμένες ευρωεκλογές, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019, με πρωτοβουλία της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) Μαρίν Λεπέν και σε αυτή μετέχουν –ανάμεσα σε άλλα κόμματα– η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η AfD, καθώς και το ακροδεξιό κόμμα FPΟ της Αυστρίας. Το FPΟ συγκεντρώνει μάλιστα σταθερά ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 30% και η νίκη του στις εκλογές τoν Σεπτέμβριο του 2024 φαίνεται σχεδόν εξασφαλισμένη.
Η εκλογική ενίσχυση των ακροδεξιών του ID, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση, εκτοπίζει, παράλληλα, την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, δηλαδή τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ΕCR) από την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στην πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς συγκεντρώνει πλέον αθροιστικά 82 έδρες, από τις 67 που κατέχει σήμερα. Η πολιτική «συμμαχία» του ECR περιλαμβάνει το κυβερνών κόμμα Fidesz στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, όπως και το επίσης κυβερνών κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Europe Elects, η μετατόπιση του ID οφείλεται στο γεγονός ότι «οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αλλάζουν σταδιακά τη ρητορική τους και αντί να πιέζουν για έξοδο από την Ε.Ε., δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ανάγκη αλλαγής της Ενωσης, κάτι που θα μπορούσε εν δυνάμει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών». Πράγματι, η Μαρίν Λεπέν κάνει λόγο πλέον για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών θεσμών, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να καταρρεύσει η Ευρώπη και να παραμείνει η Γαλλία στο ευρώ. Πριν από πέντε χρόνια καταγραφόταν σταθερή άνοδος των Πρασίνων στην Ευρώπη, όμως πλέον «πιέζονται» εκλογικά, με την πρόβλεψη της δημοσκόπησης να δίνει στην ευρωομάδα τους 52 έδρες (σήμερα κατέχουν 72), ενώ πτώση καταγράφουν και τα φιλελεύθερα κόμματα (Renew Europe), που συγκεντρώνουν 89 έδρες από 101.
Η άνοδος ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών πάντως δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις τρεις μεγαλύτερες ευρωομάδες, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με 175 έδρες, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) με 114 και των Φιλελευθέρων (Renew), παρά να κινηθούν επί της γαλλικής αρχής «cordone sanitaire» (υγειονομική ζώνη δημοκρατίας) σχηματίζοντας εκ νέου «μεγάλο συνασπισμό». Αυτό άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στην «Κ» ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας απορρίπτοντας «φλερτ» με ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, υπερασπιζόμενος μάλιστα κοινό μέτωπο των δημοκρατικών παρατάξεων έναντι της Ακροδεξιάς.