Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ σκοπεύουν να εξολοθρεύσουν ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Με εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ επεξεργάζονται σχέδια κατά των ηγετών και των μελών της οργάνωσης που ζουν στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ, το μικρό κράτος του Κόλπου που επέτρεψε στην ομάδα να διατηρεί πολιτικό γραφείο στην Ντόχα για μια δεκαετία.
Στο παρελθόν Ισραηλινοί πράκτορες έχουν μεταμφιεσθεί σε τουρίστες, σε γυναίκες, έχουν παγιδεύσει αυτοκίνητο, έχουν χρησιμοποιήσει τηλεκατευθυνόμενη βόμβα προκείμενου να δολοφονήσουν ηγετικά στελέχη της Χαμάς στη Συρία, τον Λίβανο και άλλες χώρες.
Για χρόνια, χώρες όπως το Κατάρ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία παρέχουν στη Χαμάς, καταφύγιο και προστασία. Παράλληλα, το Ισραήλ κατά καιρούς απέφυγε να στοχοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης για να αποφύγει τη δημιουργία διπλωματικών κρίσεων. Οι στοχευμένες δολοφονίες στο εξωτερικό μπορεί να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ενέχουν τον κίνδυνο αντιδράσεων από τα κράτη στα οποία οι εκτελεστές δρουν χωρίς άδειά.
Το ερώτημα τώρα για τους Ισραηλινούς δεν είναι αν θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς αλλού στον κόσμο, αλλά πού και πώς, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ιερουσαλήμ.
Τα σχέδια αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη χώρα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι ΗΠΑ ηγήθηκαν ενός παγκόσμιου συνασπισμού κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που δημιούργησαν ένα χαλιφάτο σε τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Ισραήλ εξετάζει επίσης αν θα μπορούσε να εκδιώξει με τη βία χιλιάδες μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα ως έναν τρόπο να συντομεύσει τον πόλεμο.
Ο Εφρέμ Χαλέβι, πρώην διευθυντής της Μοσάντ, αποκάλεσε το σχέδιο «απερισκεψία». «Η δολοφονία ηγετών της Χαμάς δεν θα εξαλείψει την απειλή. Εχει αντίθετα τη δυνατότητα να εξοργίσει τους οπαδούς της και να επιταχύνει τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων απειλών».
«Η καταδίωξη της Χαμάς παγκοσμίως και η προσπάθεια συστηματικής απομάκρυνσης όλων των ηγετών της από αυτόν τον κόσμο είναι πράξης εκδίκησης και όχι επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου», δήλωσε.
Ισως κανένα άλλο κράτος δεν έχει την εμπειρία του Ισραήλ. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.700 τέτοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το βιβλίο «Rise and Kill First» του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ρονέν Μπέργκμαν.
Ακόμα και πριν από την ίδρυσή του το 1948, Εβραίοι μαχητές είχαν σκοτώσει Ευρωπαίους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη βρετανική διοίκηση της Παλαιστίνης. Στη δεκαετία του 1960, Ισραηλινοί κατάσκοποι είχαν εξολοθρεύσει επιστήμονες της πρώην ναζιστικής Γερμανίας που βοηθούσαν την Αίγυπτο να αναπτύξει πυραύλους.
Tο 1997, ο Νετανιάχου, που τότε υπηρετούσε την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, διέταξε Ισραηλινούς κατασκόπους να σκοτώσουν τον Xαλέντ Μεσάαλ, συνιδρυτή της Χαμάς, ο οποίος ζούσε στην Ιορδανία. Η ισραηλινή ομάδα των εκτελεστών εισήλθε στην Ιορδανία παριστάνοντας τους Καναδούς τουρίστες και επιτέθηκε στον Μεσάαλ έξω από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Αμμάν. Ενας Ισραηλινός ψέκασε μια τοξίνη στο αυτί του Μεσάαλ, αλλά συνελήφθη πριν προλάβει να διαφύγει.
Ο Μεσάαλ έπεσε σε κώμα και η Ιορδανία απείλησε να καταγγείλει την ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ. Ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πίεσε τον Νετανιάχου να τερματίσει την κρίση στέλνοντας τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Αμμάν με το αντίδοτο που έσωσε τη ζωή του Μεσάαλ. Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξασφάλισε την ελευθερία των πρακτόρων του στην Ιορδανία συμφωνώντας να απελευθερώσει τον Γιασίν, τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, και άλλους 70 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ο Μεσάαλ περιέγραψε αργότερα την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ως «σημείο καμπής» που βοήθησε στην ενδυνάμωση της Χαμάς.