Μαέστρος – υποστηρικτής του Πούτιν αναλαμβάνει τα Μπoλσόι

Μαέστρος – υποστηρικτής του Πούτιν αναλαμβάνει τα Μπoλσόι

Αντικαθιστά τον Βλαντιμίρ Ούριν, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι ένα ψήφισμα που εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βαλερί Γκέργκιεφ, ο Ρώσος μαέστρος και εξέχων υποστηρικτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επιλέχθηκε την Παρασκευή να αναλάβει επικεφαλής των μπαλέτων Μπολσόι και του ιστορικού θεάτρου, ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Ο Γκέργκιεφ είναι ήδη καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής του άλλου κορυφαίου ιδρύματος του θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη. Αντικαθιστά τον Βλαντιμίρ Ούριν, γενικό διευθυντή των Μπολσόι από το 2013, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι ένα ψήφισμα που εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram ότι «ο κ. Γκέργκιεφ θα υπηρετήσει πενταετή θητεία βάσει διατάγματος που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Β. Μισούστιν». Η ανάρτηση ανέφερε ότι «ο κ. Ούριν απαλλάχθηκε από τη θέση αυτή κατόπιν δικού του αιτήματος».

«Επιλέγοντας τον Γκέργκιεφ για να ηγηθεί των Μπολσόι, ο κ. Πούτιν επιβράβευσε έναν διάσημο μουσικό και πιστό σύμμαχο που κάποτε υποστήριξε την επανεκλογή του και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στη Ρωσία και στο εξωτερικό για να προωθήσει τις πολιτικές του. Οι δυο άνδρες γνωρίζονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κ. Πούτιν ήταν αξιωματούχος στην Αγία Πετρούπολη και ο Γκέργκιεφ ξεκινούσε τη θητεία του ως επικεφαλής των Κίροφ», σχολιάζουν οι New York Times.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γκέργκιεφ, ένας από τους πιο γνωστούς μαέστρους στον κόσμο, έγινε persona non grata στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το πρόγραμμα των εμφανίσεων σταμάτησε, ενώ απολύθηκε από τη Φιλαρμονική του Μονάχου, όπου ήταν αρχιμουσικός, λόγω της μακρόχρονης υποστήριξής του προς τον Πούτιν.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλά πολιτιστικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έσπευσαν να διακόψουν τους δεσμούς τους με Ρώσους καλλιτέχνες και ιδρύματα που πρόσκεινται στενά στον Πούτιν, ανατρέποντας δεκαετίες πολιτιστικών ανταλλαγών που είχαν διατηρηθεί ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Τα θέατρα Μπολσόι και Μαριίνσκι αντιμετώπισαν ακυρώσεις παραστάσεων που είχαν προγραμματιστεί για το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη και σε περισσότερες από 1.700 αίθουσες σε 70 χώρες. Αρκετοί Ρώσοι αστέρες με δεσμούς με τον κ. Πούτιν έχασαν τη δουλειά τους στη Δύση, μεταξύ των οποίων η σοπράνο Αννα Νετρέμπκο και ο πιανίστας Ντένις Ματσούεφ.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT