Το Ισραήλ θέλει «ουδέτερη ζώνη» εντός της μεταπολεμικής Γάζας

Το Ισραήλ θέλει «ουδέτερη ζώνη» εντός της μεταπολεμικής Γάζας

Σειρά αραβικών κρατών αλλά και η Τουρκία φέρονται να έχουν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη της περιοχής ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» εντός της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις εναντίον του, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το Ισραήλ γνωστοποίησε το εν λόγω σχέδιό στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις. Εκτός αυτών, έχει ενημερωθεί και η Σαουδική Αραβία, αν και το Ριάντ δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Για το σχέδιο ενήμερη είναι και η Τουρκία, αν και μη αραβική χώρα. 

Οι περιφερειακές πηγές συνέκριναν το σχέδιο της ουδέτερης ζώνης της Γάζας με τη «ζώνη ασφαλείας» που κατείχε κάποτε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ εκκένωσε αυτή τη ζώνη το 2000, ύστερα από χρόνια μαχών και επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Το Ισραήλ επιθυμεί αυτή την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα από τον Βορρά έως τον Νότο για να εμποδίσει τυχόν διείσδυση της Χαμάς ή άλλων μαχητών εναντίον του», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας. 

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Τουρκίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για να σχολιάσουν τις πληροφορίες για το σχέδιο αυτό. Ενας αξιωματούχος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε αν το Αμπού Ντάμπι είχε ενημερωθεί για την ουδέτερη ζώνη, αλλά δήλωσε: «Τα ΗΑΕ θα υποστηρίξουν οποιεσδήποτε μελλοντικές μεταπολεμικές ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίτευξη σταθερότητας και ενός παλαιστινιακού κράτους».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για την ουδέτερη ζώνη στη Γάζα, ο Οφίρ Φαλκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Reuters: «Το σχέδιο έχει περισσότερες λεπτομέρειες. Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη ημέρα μετά τη Χαμάς». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρία αυτά επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα. «Μια ουδέτερη ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης», πρόσθεσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT