Πώς ο Πούτιν κατασκεύασε άλλον ένα εσωτερικό εχθρό

Πώς ο Πούτιν κατασκεύασε άλλον ένα εσωτερικό εχθρό

Τα τελευταία χρόνια τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρωσία ζουν κάτω από αυξανόμενο φόβο, αφού το Κρεμλίνο επιτείνει τα μέτρα που περιστέλλουν τα γκέι και τρανς δικαιώματα. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών» στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρωσία ζουν κάτω από αυξανόμενο φόβο, αφού το Κρεμλίνο επιτείνει τα μέτρα που περιστέλλουν τα γκέι και τρανς δικαιώματα. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών» στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Τελευταίο δείγμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας την περασμένη Πέμπτη: έπειτα από μήνυση που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Σώμα ανακήρυξε το διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ «εξτρεμιστική οργάνωση». Ακτιβιστές και άλλοι ειδικοί διατείνονται ότι η ετυμηγορία θα θέσει σε κίνδυνο τα γκέι άτομα και τις οργανώσεις τους, καθώς θα τελούν υπό τη διαρκή απειλή ποινικών διώξεων για κάτι τόσο απλό όσο η επίδειξη μιας σημαίας με τα χρώματα του ουράνιου τόξου ή η υιοθέτηση ενός συνθήματος όπως «Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Η προοπτική έχει κλιμακώσει την αγωνία και την αίσθηση συναγερμού στις ήδη δοκιμαζόμενες γκέι κοινότητες της χώρας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούμαστε, αλλά την ίδια στιγμή είναι ακόμη ένα πλήγμα», ανέφερε ο Αλεξάντερ Κοντάκοφ, Ρώσος κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. «Μας έχουν ήδη χαρακτηρίσει ξένους, κακούς, πηγή προπαγάνδας και εις το εξής και εξτρεμιστές. Το επόμενο βήμα είναι μας κατηγορήσουν για τρομοκρατία». Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει τον παρατεταμένο προβληματικό πόλεμο που ξεκίνησε ως μάχη για τη διατήρηση των παραδοσιακών ρωσικών αξιών. Στο πλαίσιο αυτό οι γκέι κοινότητες σκιαγραφούνται συχνά ως δυνάμει δούρειοι ίπποι της Δύσης.

Επειτα από μήνυση που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακήρυξε το διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ «εξτρεμιστική οργάνωση».

Η δικαστική απόφαση ήρθε λίγους μήνες προτού ο Πούτιν χρησιμοποιήσει την υπεράσπιση των ρωσικών αξιών ως κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2024. Η τετράωρη ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών επειδή η υπόθεση κηρύχθηκε μυστική. Αν και τουλάχιστον μία οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ+ εκτός Ρωσίας επιχείρησε να αμφισβητήσει τη μήνυση, δεν επετράπη σε κανέναν να επιχειρηματολογήσει κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Υποκίνηση μίσους»

Αν και δημοσιοποιήθηκε κάποια πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία, το υπουργείο συμπεριέλαβε κάποια από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε για την απαγόρευση του κινήματος στη Ρωσία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε όταν κατέθεσε τη μήνυση στα μέσα Νοεμβρίου. «Οι δραστηριότητες του διεθνούς ΛΟΑΤΚΙ κινήματος επέδειξαν κάποια σημάδια ακραίου προσανατολισμού, όπως η υποκίνηση κοινωνικού και θρησκευτικού μίσους», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Ο δικαστής απεφάνθη την Πέμπτη ότι η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Ηδη το επίσημο πρακτορείο RIA Novosti άρχισε να αναφέρεται στο διεθνές ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα ως εξτρεμιστική οργάνωση, όπως προβλέπεται από την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Με βάση την απόφαση, όποιος ειδησεογραφικός όμιλος, μπλόγκερ ή χρήστης σόσιαλ μίντια που ποστάρει κάποιο δημόσιο μήνυμα για το κίνημα παραλείψει ότι πρόκειται για εξτρεμιστική οργάνωση αντιμετωπίζει βαρύ πρόστιμο.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, διευθυντής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και η οποία επίσης έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστική», σχολίασε πως πρόκειται για το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας του Πούτιν. Παράλληλα έκανε λόγο για ακόμη ένα παράδειγμα της διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας που μιμείται τους νόμους του συμμαχικού της Ιράν. «Θα υπάρξει πλήρης αποπροσανατολισμός από τα αληθινά προβλήματα και προσπάθεια δημιουργίας μυθικών εχθρών, διχασμός του πληθυσμού με βάση διάφορα κριτήρια. Αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter.

«Επαίσχυντη και παράλογη» αποκάλεσε την απόφαση η Διεθνής Αμνηστία στην πρώτη της αντίδραση, καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να την ανακαλέσει. Αν και η απόφαση δεν ποινικοποιεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους, θα καταστήσει απαγορευτικό το έργο των οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και κάθε πολιτική δραστηριότητά τους. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μοιράζει βαριές ποινές έξι έως δέκα ετών σε ακτιβιστές, δικηγόρους ή άλλους που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δημόσια προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT