Ο Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ για «ασυμβίβαστη προσέγγιση»

Ο Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ για «ασυμβίβαστη προσέγγιση»

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν χάνει τις ελπίδες του για μια ειρήνη διαρκείας, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την επίλυση της κρίσης.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευκαιρία για ειρήνη μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα χάθηκε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Εξαρχής τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ μιας μόνιμης εκεχειρίας αντί μιας ανθρωπιστικής παύσης… Υπήρξε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς τη χάσαμε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το NTV και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκεχειρία στη Γάζα, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου, είχε παραταθεί δύο φορές, αλλά, έπειτα από επτά ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων γυναίκες, παιδιά και μη Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν -και σε αντάλλαγμα ένας αριθμός Παλαιστίνιων κρατουμένων-, οι διαμεσολαβητές απέτυχαν να βρουν τρόπο για την απελευθέρωση περισσοτέρων.

Εκτοτε οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη νότια Γάζα παρατείνοντας τον σχεδόν δύο μηνών πόλεμο κατά τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ερντογάν είπε ακόμη πως δεν χάνει τις ελπίδες του για μια ειρήνη διαρκείας, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μια πιθανή επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με το NTV.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση των δύο κρατών… Ο αποκλεισμός της Χαμάς ή η καταστροφή της δεν αποτελούν ένα ρεαλιστικό σενάριο», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης, προσθέτοντας ότι δεν θα χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Οπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μια ομάδα επαφής, η οποία θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Αραβικό Σύνδεσμο, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ ώστε να συζητήσει για την πιθανή επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα, έπειτα από συναντήσεις της με τις Αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στα Ηνωμένα Εθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT