Ινδονησιακά σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα πτώματα 11 ορειβατών μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι, στη Δυτική Σουμάτρα, δήλωσε σήμερα Δευτέρα εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας, προσθέτοντας πως βρέθηκαν ζωντανοί άλλοι τρεις, χωρίς να διευκρινίσει την κατάστασή τους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι 12 ορειβάτες εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται.
Οι τρεις επιζώντες βρέθηκαν τη Δευτέρα κοντά στα πτώματα των 11 ορειβατών, μεταξύ των 75 που βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της έκρηξης της Κυριακής, δήλωσε η Τζόντι Χαριαουάν, εκπρόσωπος της ομάδας έρευνας και διάσωσης.
Το ηφαίστειο, ύψους 2.891 μέτρων, εκτόξευσε τέφρα έως και 3 χιλιόμετρα στον ουρανό την Κυριακή.
Οι Αρχές αύξησαν τον συναγερμό στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και απαγόρευσαν στους κατοίκους να πάνε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον κρατήρα.
Οπτικό υλικό δείχνει ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας απλωμένο ευρέως στον ουρανό και αυτοκίνητα και δρόμους καλυμμένα με στάχτη.
Μια νέα, μικρή έκρηξη σήμερα υποχρέωσε την έρευνα να διακοπεί, είπε η Τζόντι Χαριαουάν. «Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να συνεχίσουμε να ψάχνουμε τώρα», είπε.
Υπήρχαν 49 ορειβάτες που απομακρύνθηκαν από την περιοχή νωρίτερα σήμερα Δευτέρα και πολλοί νοσηλεύονται για εγκαύματα, πρόσθεσε.
Το Μαράπι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο νησί της Σουμάτρας και η πιο θανατηφόρα έκρηξή του ήταν τον Απρίλιο του 1979, όταν έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι.
«Η βροχή ηφαιστειακής τέφρας έχει πλέον φθάσει στην πόλη Μπουκιτίνγκι», δήλωσε χθες Κυριακή ο Αχμαντ Ριφάντι, στέλεχος του σταθμού επιτήρησης του όρους Μαράπι.
Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά έντονη. Η χώρα μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters