Ισραηλινή αστυνομία: 1.500 μαρτυρίες για σεξουαλική βία από τη Χαμάς

Ισραηλινή αστυνομία: 1.500 μαρτυρίες για σεξουαλική βία από τη Χαμάς

Η Χαμάς βίασε γυναίκες και άνδρες στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χρήση σεξουαλικής βίας είχε προσχεδιάσει να καταφύγει –μεταξύ άλλων– η Χαμάς, στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Ρουθ Χαλπερίν-Καντάρι, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η καθηγήτρια δήλωσε ότι είδε βίντεο με γυναίκες των οποίων η κατάσταση δεν της άφησε «καμία αμφιβολία» ότι είχαν βιαστεί. Το Ισραήλ διερευνά στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ υπάρχει εκπεφρασμένη οργή για την καθυστέρηση οργάνων του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν τους ισχυρισμούς για τις σεξουαλικές θηριωδίες της Χαμάς.

Το BBC αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του πως η ισραηλινή αστυνομία μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.500 μαρτυρίες.

Η αστυνομία στο Ισραήλ διερευνά σειρά καταγγελιών για ομαδικούς βιασμούς και ακρωτηριασμούς δολοφονημένων θυμάτων. «Είδα μια σειρά από μαρτυρίες, αυτόπτες μάρτυρες. Για παράδειγμα μιας επιζήσασας που κρύφτηκε στους θάμνους και είδε μια γυναίκα δίπλα της να βιάζεται από αρκετούς άνδρες», είπε η καθηγήτρια Χαλπερίν-Καντάρι στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Είπε επίσης ότι μίλησε με έναν νοσοκόμο που περιέθαλψε μια γυναίκα που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τέσσερις άνδρες. «Είδα πλάνα και φωτογραφίες –σε πολλές τοποθεσίες– με πτώματα των οποίων η κατάσταση εμφάνιζε το ίδιο μοτίβο ακρωτηριασμού και δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι αυτές οι γυναίκες είχαν βιαστεί πριν εκτελεστούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τόσες περιπτώσεις, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε πολλές τοποθεσίες, δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο εκτός από προσχεδιασμένη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου».

Η Χαμάς αρνείται τις καταγγελίες. Ο Μπασέμ Ναίμ, αξιωματούχος της οργάνωσης είπε στη Washington Post ότι η ομάδα θεωρεί «οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση ή δραστηριότητα εκτός γάμου απαγορευμένη από το Ισλάμ».

Ισραηλινές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών καλούσαν διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν δημοσίως τις αναφορές για βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς.

Η καθηγήτρια είπε ότι αυτή και άλλοι έχουν καλέσει τα όργανα του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν αυτά τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Δυστυχώς, μέχρι πριν από μια εβδομάδα, κανένας από αυτούς δεν είπε τις ρητές λέξεις “σεξουαλική βία”. Τους πήρε περισσότερες από επτά εβδομάδες».

Η Γιαέλ Σερέρ, από την ομάδα υπεράσπισης Survivors of Sexual Violence, είπε στο BBC ότι στα θύματα σεξουαλικής βίας περιλαμβάνονται και άνδρες.

Συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία από επιζώντες των επιθέσεων, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς φρόντισαν να ντροπιάσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους ατιμάσουν με πολλούς τρόπους», είπε.

Μια εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θα περιλαμβάνει τη σεξουαλική βία που διαπράχθηκε κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει συνεργασθεί ποτέ μέχρι στιγμής με την επιτροπή, θεωρώντας την προκατειλημμένη.

Με πληροφορίες από το BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT