Ο Σαμ Αλτμαν μίλησε για το Σαββατοκύριακο που συγκλόνισε τη Σίλικον Βάλεϊ
ο-σαμ-αλτμαν-μίλησε-για-το-σαββατοκύρι-562764109

Ο Σαμ Αλτμαν μίλησε για το Σαββατοκύριακο που συγκλόνισε τη Σίλικον Βάλεϊ

«Προφανώς, αγαπώ την εταιρεία και τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχω αφιερώσει εκεί τον περισσότερο χρόνο μου. Με ενδιαφέρει πολύ η ασφαλής και ωφέλιμη γενική τεχνητή νοημοσύνη»

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμ Αλτμαν έσπασε την πολυήμερη σιωπή του. Ο γκουρού της Τεχνητής Νοημοσύνης, μετά το δράμα της OpenAI, μίλησε στο «The Verge», περιγράφοντας το πώς βίωσε την απόλυση και την επαναπρόσληψη μέσα σε λίγα 24ωρα, την ώρα που το εργασιακό του μέλλον κοσμούσε τα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Oταν το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI του ζήτησε να επιστρέψει μια μέρα αφότου τον απέλυσαν, αρχικά ένιωσε οργισμένος και πληγωμένος. «Μου πήρε μερικά λεπτά για να ξεφύγω από τον εγωισμό και τα συναισθήματα για να πω, “ναι, φυσικά και θέλω”». «Προφανώς, αγαπώ πραγματικά την εταιρεία και τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχω αφιερώσει εκεί τον περισσότερο χρόνο μου. Και σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο – με ενδιαφέρει πολύ η ασφαλής και ωφέλιμη γενική τεχνητή νοημοσύνη».

Υστερα από μια απόπειρα «πραξικοπήματος» που διήρκεσε πέντε ημέρες, ο Αλτμαν επέστρεψε –την περασμένη Τετάρτη– επίσημα ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI. Η Microsoft, ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρείας, σχεδιάζει να λάβει θέση στο Δ.Σ., ωστόσο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με το «The Verge», ο Αλτμαν αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει στην ερώτηση που απασχολεί όλους: γιατί απολύθηκε; Περιορίστηκε στο να καλωσορίσει την ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη.

Στη συνέντευξη συμμετείχε και η CTO της OpenAI, Μίρα Μουράτι.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Θα ήθελα να αναφερθώ, πρώτα, στον ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς γιατί απολυθήκατε. Γιατί;

Σαμ Αλτμαν: Το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση. Το καλωσορίζω. Δεν έχω πολλά άλλα να πω τώρα, αλλά ανυπομονώ να μάθω περισσότερα.

Γιατί πιστεύετε ότι το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι έχασε την εμπιστοσύνη σε σας;

Σαμ Αλτμαν: Αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση προς αυτούς.

Είπατε ότι «είναι σαφές ότι υπήρξαν παρεξηγήσεις» μεταξύ σας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ποιες ήταν αυτές οι παρεξηγήσεις;

Σαμ Αλτμαν: Δεν νιώθω έτοιμος να μιλήσω για αυτό ακόμα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε να τρέξει αυτή η διαδικασία ελέγχου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να μιλήσω για οτιδήποτε κοιτάζει μπροστά. Και φαντάζομαι ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα είμαι άνετος να μιλήσω για αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες, αλλά όχι τώρα.

Γιατί δεν μπορείτε να το συζητήσετε αυτή τη στιγμή;

Σαμ Αλτμαν: Θέλω απλώς να αφήσω αυτή τη διαδικασία και να μην επέμβω.

Μιλήσατε για τον Ιλια Σουτσκέβερ [τον επικεφαλής επιστήμονα του OpenAI] στο σημείωμά σας [προς τους υπαλλήλους]. Μπορείτε να μου πείτε λίγο γιατί άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να συμπαραταχθεί με όλους τους άλλους;

Μίρα Μουράτι: Δεν ξέρουμε. Θα πρέπει να το ρωτήσετε τον Ιλια.

Ποια ήταν, εκ των υστέρων, η κύρια κινητήρια δύναμη που σας έκανε να επιστρέψετε;

Σαμ Αλτμαν: Το πρωί του Σαββάτου, κάποιοι από το διοικητικό συμβούλιο με πήραν τηλέφωνο και με ρώτησαν αν θα ήμουν έτοιμος να επιστρέψω. Και η άμεση αντίδρασή μου ήταν κάτι σαν περιφρόνηση. Ηταν κάτι του τύπου: «Είμαι πληγωμένος, θυμωμένος και νομίζω ότι αυτό που συνέβη είναι χάλια». Και τότε, αμέσως μετά, άρχισα να σκέφτομαι ότι αγαπώ την εταιρεία, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο αυτά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Και σημειώνουμε τόσο μεγάλη πρόοδο, με ενδιαφέρει πολύ η ασφαλής και ωφέλιμη γενική τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά και οι άνθρωποι, όλοι οι εταίροι, η Μίρα και η ηγετική ομάδα, όλοι οι άνθρωποι εδώ κάνουν απίστευτη δουλειά. Μου πήρε μερικά λεπτά για να ξεφύγω από αυτό και να ξεπεράσω τον εγωισμό και τα συναισθήματα για να πω, «ναι, φυσικά και θέλω να το κάνω αυτό».

Δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο σας ζήτησε να επιστρέψετε;

Σαμ Αλτμαν: Ναι.

Και αρχικά διστάζατε;

Σαμ Αλτμαν: Οχι για πολύ. Ενιωθα πολλά συναισθήματα ύστερα από αυτό που συνέβη.

Ηταν ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι ήταν μαζί σας. Πόσο μέτρησε αυτό;

Σαμ Αλτμαν: Σίγουρα το περάσαμε το πρόβλημα, έχοντας μια δυνατή, ενωμένη, συγκεντρωμένη και αφοσιωμένη ομάδα. Είχαμε ισχυρή βούληση πριν, τώρα νομίζω ότι έχουμε περισσότερο. Αυτή είναι λοιπόν η επένδυσή μου σε όλα αυτά. Σε όλο αυτό το θέμα, δεν χάσαμε ούτε έναν υπάλληλο, ούτε έναν πελάτη.

Θέλετε να επιστρέψετε στο Δ.Σ.;

Σαμ Αλτμαν: Αυτό θα ακουστεί σαν να κάνω δημόσιες σχέσεις: Δεν είναι ο τομέας που θέλω να εστιάσω αυτή τη στιγμή. Εχω ένα «βουνό» από πολύ δύσκολες, σημαντικές και επείγουσες εργασίες. Θέλω να μπορώ να κάνω καλά τη δουλειά μου.

Ο Σαμ Αλτμαν μίλησε για το Σαββατοκύριακο που συγκλόνισε τη Σίλικον Βάλεϊ-1

Αλλάζει κάτι σχετικά με την προσέγγιση της OpenAI όσον αφορά στην ασφάλεια λόγω των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν;

Μίρα Μουράτι: Οχι. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια.

Τι συμβαίνει με το μοντέλο Q*;

Σαμ Αλτμαν: Κανένα ιδιαίτερο σχόλιο για αυτήν την ατυχή διαρροή. Αλλά αυτό που λέγαμε —πριν από δύο εβδομάδες, αυτό που λέμε σήμερα, αυτό που λέγαμε πριν από ένα χρόνο, αυτό που λέγαμε νωρίτερα— είναι ότι αναμένουμε ότι η πρόοδος σε αυτήν την τεχνολογία θα συνεχίσει να είναι ταχεία και επίσης ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να καταλάβουμε πώς να είναι ασφαλής και ωφέλιμη. Γι′ αυτό σηκωνόμασταν κάθε μέρα, γι′ αυτό θα ξυπνάμε κάθε μέρα στο μέλλον. Νομίζω ότι ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς σε αυτό. Χωρίς να σχολιάζουμε κάποιο συγκεκριμένο πράγμα ή έργο ή οτιδήποτε άλλο, πιστεύουμε ότι η έρευνα πετυχαίνει πρόοδο. Μπορείτε πάντα να χτυπήσετε στον τοίχο, αλλά αναμένουμε ότι η πρόοδος θα συνεχίσει να είναι σημαντική. Και θέλουμε να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο και να βρούμε πώς να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο.

Τελευταία ερώτηση: Είμαι σίγουρος ότι ακόμα τα σκέφτεστε όλα αυτά. Ξέρω ότι είναι πολύ φρέσκο. Τι μάθημα πήρατε από όλη αυτή την ιστορία;

Σαμ Αλτμαν: Νομίζω ότι δεν έχω ακόμη ξεκάθαρη απάντηση. Σαφώς πολλά, αλλά εξακολουθώ να τα επεξεργάζομαι όλα. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά να πω, αλλά δεν νομίζω ότι είμαι έτοιμος να το κάνω.

Εντάξει, θα το συζητήσουμε μία άλλη φορά.

Αφού έκλεισαν το τηλέφωνο, λίγη ώρα μετά ο Αλτμαν κάλεσε εκ νέου τον δημοσιογράφο του «The Verge».

Σαμ Αλτμαν: Εμαθα ότι η εταιρεία μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει χωρίς εμένα και αυτό είναι πολύ ωραίο. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα, μην με παρεξηγείτε. Αλλά επιστρέφω χωρίς κάποιο άγχος του τύπου: «Ω, φίλε, πρέπει να το κάνω αυτό, ή η εταιρεία με χρειάζεται ή οτιδήποτε άλλο». Αισθάνομαι καλά γιατί είτε διάλεξα σπουδαίους ηγέτες είτε τους καθοδήγησα καλά. Είναι πολύ ωραίο να νιώθω ότι η παρέα θα είναι τέλεια χωρίς εμένα, η ομάδα είναι έτοιμη και έχει ανέβει επίπεδο.

Πηγή: The Verge

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT