Guardian: Ομάδες από Ρωσία και Κίνα χάκαραν πυρηνική εγκατάσταση στη Βρετανία

Guardian: Ομάδες από Ρωσία και Κίνα χάκαραν πυρηνική εγκατάσταση στη Βρετανία

Ο Guardian αποκαλύπτει ότι το κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να παραμένει και οι πιθανές επιπτώσεις να έχουν καλυφθεί από το προσωπικό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει στοιχεία ή αποδείξεις που να υποδηλώνουν ότι η πυρηνική εγκατάσταση του Σέλαφιλντ έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση στον απόηχο αποκαλυπτικού δημοσιεύματος του Guardian.

Ειδικότερα, ο Guardian ανέφερε ότι το δίκτυο του Σέλαφιλντ, όπου εκτελούνται εργασίες επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, γίνεται αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμός τους, είχε παραβιαστεί από ομάδες που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Τα συστήματα παρακολούθησής μας είναι ισχυρά και έχουμε υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι δεν υπάρχει τέτοιο κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά μας», δήλωσε η κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Αυτό επιβεβαιώθηκε στον Guardian πολύ πριν από τη δημοσίευση, μαζί με διαψεύσεις για μια σειρά από άλλες ανακρίβειες στις αναφορές τους».

Το Σέλαφιλντ, που διοικείται από την κυβερνητική Αρχή Παροπλισμού Πυρηνικών, βρίσκεται στη βορειοδυτική Αγγλία και έχει 11.000 εργαζόμενους.

Το βρετανικό Γραφείο για τον Πυρηνικό Κανονισμό Λειτουργίας (ONR) διαμήνυσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κρατικοί παράγοντες είχαν χακάρει τα συστήματα.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή είπε ότι το Σέλαφιλντ δεν πληρούσε ορισμένα υψηλά στάνταρ ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι είχε θέσει το εργοστάσιο υπό «αυξημένη προσοχή». «Ορισμένα θέματα υπόκεινται σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία έρευνας, επομένως δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή», ανέφερε.

Το δημοσίευμα του Guardian ανέφερε ότι το ONR προετοιμάζεται να ασκήσει διώξεις σε άτομα στο Σέλαφιλντ για αποτυχία προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Η αποκάλυψη του Guardian

O Guardian, σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα, σημειώνει ότι η πιο επικίνδυνη πυρηνική τοποθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παραβιαστεί από κυβερνοομάδες που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οπως τονίζει το βρετανικό ΜΜΕ, η έρευνά του διαπίστωσε πως υπήρξε συνεπής κάλυψη από ανώτερα στελέχη ώστε να μην αποκαλυφθούν η αλήθεια και οι πιθανές επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν τα συστήματα.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το εν υπνώσει κακόβουλο λογισμικό –που μπορεί να κρύβεται και να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή επίθεση σε συστήματα– είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Σέλαφιλντ.

O Guardian επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί και προσθέτει ότι αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Σέλαφιλντ, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνου υλικού και ο έλεγχος για πυρκαγιές, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Οι πηγές που επικαλείται ο Guardian αναφέρουν ότι είναι πιθανό ξένοι χάκερ να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικό υλικό της πυρηνικής εγκατάστασης, η οποία εκτείνεται σε 2 τετραγωνικά μίλια στην ακτή της Κάμπρια και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και τυχόν συνεχιζόμενων κινδύνων για τα συστήματα έγινε πιο δύσκολο να μετρηθεί λόγω της αποτυχίας του Σέλαφιλντ να ειδοποιήσει τις πυρηνικές ρυθμιστικές αρχές για αρκετά χρόνια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στον Guardian.

Οι αποκαλύψεις προέκυψαν στο πλαίσιο Nuclear Leaks, μιας έρευνας του Guardian που διήρκεσε ένα χρόνο και αφορούσε στην πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργή μόλυνση και την τοξική κουλτούρα στον χώρο εργασίας στο Σέλαφιλντ.

Η εγκατάσταση αυτή περιέχει το μεγαλύτερο απόθεμα πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι μια μεγάλη χωματερή για πυρηνικά απόβλητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT