Γάζα: Ο πόλεμος θα είναι μακρύς, λέει το Ισραήλ – Απειλήθηκαν τα πυρηνικά του

Γάζα: Ο πόλεμος θα είναι μακρύς, λέει το Ισραήλ – Απειλήθηκαν τα πυρηνικά του

Εισβολή χερσαίων δυνάμεων και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – Διεθνής ανησυχία γα την προστασία των αμάχων

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφιαλτικές διαστάσεις αποκτά η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εβδομαδιαίας εκεχειρίας. Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα συνεχίζονταν χθες οι καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε όλο το μήκος της παλαιστινιακής Λωρίδας, ενώ χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν και στο νότιο τμήμα της, με τους νεκρούς να αυξάνονται κατά εκατοντάδες σε ημερήσια βάση.

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς του στρατού εισέβαλαν στη νότια Γάζα, στο ύψος της Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο μισό της Λωρίδας. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους κατοίκους περίπου του ενός τετάρτου της πόλης να την εγκαταλείψουν και να κινηθούν προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρτες με υποτιθέμενες ασφαλείς περιοχές. Ωστόσο και η ίδια η Ράφα βρέθηκε χθες κάτω από ισραηλινά πυρά. Σε ένα σημείο της πόλης, ισραηλινή βόμβα τεράστιας εκρηκτικής ισχύος είχε δημιουργήσει κρατήρα διαστάσεων γηπέδου μπάσκετ. Κάτω από τα συντρίμμια διακρίνονταν τα γυμνά πόδια και το μαύρο παντελόνι ενός σκοτωμένου νηπίου.

Μιλώντας από τη Χαν Γιουνίς στο CNN, ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Ελντερ έκανε λόγο για «λουτρό αίματος», προσθέτοντας ότι οι «ασφαλείς ζώνες» που ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός «είναι ένα ψευδές αφήγημα, ένα επικίνδυνο αφήγημα. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς, ούτε γνωρίζουν πού να πάνε. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν καμία προστασία σε αυτά τα μέρη». Στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε και η Μιριάνα Σπόλιαρτσιτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία ζήτησε να προστατευθούν οι άμαχοι σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου.

Ρουκέτα της Χαμάς έπληξε στρατιωτική βάση όπου φυλάσσονται πύραυλοι Jericho, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Financial Times ανέφερε ότι η ισραηλινή ηγεσία προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο, όπου η φάση των σφοδρών ένοπλων συγκρούσεων θα παραταθεί στους πρώτους μήνες του 2024, ενώ εκείνη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο. Μέχρι χθες, σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων το 70% ήταν παιδιά και γυναίκες. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι το 80% από τα 2,3 εκατ. των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί.

Από το Ντουμπάι, όπου συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν και κάλεσε το Ισραήλ να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. «Τι σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς; Είναι δυνατή; Αυτό θα μπορούσε να πάρει δέκα χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση τον βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο ή από τη Δυτική Οχθη στην Ιορδανία. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν προειδοποίησε: «Σε αυτό το είδος μάχης το κέντρο βάρους πέφτει στον άμαχο πληθυσμό. Αν τον σπρώξετε στην αγκαλιά του εχθρού, τότε θα πληρώσετε μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα».

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ των New York Times αποκάλυψε ότι ρουκέτα της Χαμάς έπληξε, στις 7 Οκτωβρίου, στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, όπου φυλάσσονται πύραυλοι Jericho, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αν και οι ίδιοι οι πύραυλοι δεν επλήγησαν, προκλήθηκε πυρκαγιά που τους πλησίασε επικίνδυνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη βάση φυλάσσονται 25-50 εκτοξευτές πυραύλων Jericho. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ουδέποτε έχει παραδεχθεί την ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου, αν και αναλυτές συμφωνούν ότι η χώρα διαθέτει τουλάχιστον έναν μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων. Πάντως οι πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται πιθανότατα μακριά από τη βάση και συνεπώς δεν απειλήθηκαν κατά την επίθεση. Το πλήγμα στη Σντοτ Μίχα που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά είναι πρωτόγνωρο, αφού ποτέ στο παρελθόν οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν επιτεθεί σε βάση στην οποία υπάρχει η υποψία ότι φυλάσσονται πυρηνικά. Αγνωστο παραμένει εάν οι δράστες γνώριζαν ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος τους.

Ενταση με την Τουρκία

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εξοντώσει τη Χαμάς, όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά «οπουδήποτε», δήλωσε ο Ρόνεν Μπαρ, αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ), προκαλώντας ανησυχία σε χώρες της περιοχής όπου βρίσκονται ηγετικά στελέχη της. «Σε οποιοδήποτε μέρος – στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ, οπουδήποτε», εμφανίζεται να τονίζει ο Μπαρ σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση. «Θα μας πάρει μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εδώ για να το πετύχουμε», προσέθεσε. Εκπρόσωπος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι «έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις και οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει σοβαρές συνέπειες». Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Ο Νετανιάχου, ο χασάπης της Γάζας, δεν είναι μόνον εγκληματίας πολέμου, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, σαν τον Μιλόσεβιτς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT