Βίκτορ Ορμπαν: Επιμένει στο «όχι» για την Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Βίκτορ Ορμπαν: Επιμένει στο «όχι» για την Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αν παραμείνει αμετακίνητος στη θέση του, ίσως χρειαστεί να γίνει έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. στις αρχές του 2024

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν απαίτησε να μην υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Ο Ορμπαν, που διατήρησε σχέσεις με τη Μόσχα παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, επιμένει να υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα να δοθεί «πράσινο φως» στο Κίεβο, υπό τον όρο ότι θα έχουν εκπληρωθεί κάποιοι τελευταίοι όροι.

Η λήψη απόφασης απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προέβαλε την απαίτηση αυτή σε επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκρινε επίσης πως δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο για το σχέδιο προϋπολογισμού που συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως οικονομική στήριξη.

«Σας προτρέπω με σεβασμό να μην καλέσετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά τον Δεκέμβριο, καθώς η προφανής έλλειψη συναίνεσης αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αποτυχία», διεμήνυσε ο Βίκτορ Ορμπαν, κάνοντας λόγο για «αντιπαραγωγικό σενάριο».

Αλλοι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών έχουν, αντιθέτως, καταστήσει σαφές ότι θα ήθελαν να εξεταστούν η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το ζήτημα του προϋπολογισμού και της υποστήριξης στο Κίεβο στη Σύνοδο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες που τάσσονται σθεναρά υπέρ του Κιέβου εκφράζουν την ανησυχία ότι πιθανή ασυμφωνία στην επερχόμενη σύνοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τη βοήθεια θα αποτελούσε βαρύ πολιτικό πλήγμα για την Ουκρανία εν μέσω του πολέμου και θα έδινε ώθηση στη Μόσχα.

Αν ο Ορμπαν παραμείνει αμετακίνητος στη θέση του, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως θα απαιτηθεί νέα, έκτακτη σύνοδος στις αρχές του 2024.

Αντιπρόσωποι των 27 ξεκινούν σήμερα την οριστικοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου, στην οποία αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι ενταξιακές προοπτικές της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βοσνίας.

Προσχέδιο με ημερομηνία 4η Δεκεμβρίου που περιήλθε χθες Δευτέρα σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

Για τη Γεωργία, το κείμενο αναφέρει πως θα εξασφαλίσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη αφού τεθούν σε εφαρμογή προαπαιτούμενα. Για τη Βοσνία, ότι η Ε.Ε. είναι «έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις (…) μόλις διαπιστωθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης προς τα ενταξιακά κριτήρια».

Κάτι που ερμηνεύθηκε γενικά ως προσπάθεια να πειστεί η Βουδαπέστη να αλλάξει στάση ήταν το ότι η Κομισιόν ανήγγειλε πως θα αποδεσμεύσει κεφάλαια προοριζόμενα για την Ουγγαρία που είχε παγώσει εξαιτίας ανησυχιών για το κράτος του δικαίου.

Ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα ,αλλά δεν υπήρξε καμιά ένδειξη πως μπόρεσε να μεταπείσει τον Βίκτορ Ορμπαν. Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Μισέλ «έφυγε με άδεια χέρια». Αξιωματούχος της Ε.Ε. προεξόφλησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολη» η επίτευξη ομοφωνίας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT