Πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο πιο θανατηφόρος στα χρονικά για τους δημοσιογράφους

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο πιο θανατηφόρος στα χρονικά για τους δημοσιογράφους

Καταγράφηκαν επίσης πλήθος αναφορές για επιθέσεις, απειλές και λογοκρισία, καθώς και για δολοφονίες συγγενών δημοσιογράφων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ενημέρωσε χθες Δευτέρα για τον αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Η Επιτροπή, η οποία άρχισε να καταγράφει τους θανάτους δημοσιογράφων το 1992, γνωστοποίησε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είχε ως τραγική συνέπεια να καταγραφούν, μέσα σε ένα μήνα συγκρούσεων, οι περισσότερες απώλειες δημοσιογράφων στα χρονικά.

Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου:

  • 56 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι δημοσιογράφοι έχασαν της ζωή τους
  • 11 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες
  • 3 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι
  • 19 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως συλληφθέντες

Επιθέσεις, απειλές, λογοκρισία και δολοφονίες συγγενών

Ο αριθμός των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων περιλαμβάνεται στα συνολικά 16.000 θύματα του πολέμου που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, με περισσότερους από 15.800 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη και 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ.

Η πιο θανατηφόρα ημέρα του πολέμου για τους δημοσιογράφους ήταν η πρώτη ημέρα του, η 7η Οκτωβρίου, με έξι νεκρούς, και η δεύτερη πιο θανατηφόρα ημέρα ήταν η 18η Νοεμβρίου, όταν σκοτώθηκαν πέντε.

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις, απειλές, λογοκρισία και δολοφονίες συγγενών δημοσιογράφων, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο στρατός του Ισραήλ ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους.

Τα δύο πρακτορεία ειδήσεων είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοί τους δεν θα αποτελούσαν στόχο ισραηλινών χτυπημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT