Politico: Το σχέδιο των ΗΠΑ δεν θα αρέσει στον Νετανιάχου

Politico: Το σχέδιο των ΗΠΑ δεν θα αρέσει στον Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τον οδικό χάρτη για τον έλεγχο της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη αναπτύξει από τα μέσα Οκτωβρίου ένα σχέδιο πολλαπλών φάσεων για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, το σχέδιο προβλέπει τη μετάβαση της περιοχής στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από μια προσωρινή περίοδο ελέγχου από διεθνείς δυνάμεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στον θύλακο.

Κατά τον σχολιασμό μάλιστα της αμερικανικής ιστοσελίδας, είναι μια ατελής λύση, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τη θεωρούν ως την καλύτερη από τις κακές επιλογές, ενώ θα μπορούσε επίσης να βάλει τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συνομιλητές του Politico, αξιωματούχοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Λευκό Οίκο και άλλα τμήματα συζητούν εδώ και αρκετές εβδομάδες προτάσεις για τη μελλοντική δομή της Γάζας σε πολυάριθμα έγγραφα πολιτικής και σε διυπηρεσιακές συναντήσεις.

Η συνολική ιδέα συνοψίζεται σε «μια ανασυγκρότηση της Γάζας σε πολλά στάδια μετά το τέλος των σκληρών μαχών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χαμάς».

Οι Αμερικανοί σχεδιαστές πολιτικής πιστεύουν ότι «για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή στο εγγύς μέλλον, θα χρειαστούν διεθνείς δυνάμεις και μακροπρόθεσμα, η εξουσία θα μεταφερθεί στην εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

«Παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και άλλοι στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει δημόσια ότι μια “αναζωογονημένη” Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διευθύνει τη Λωρίδα, δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε αυτό», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

«Εχουμε κολλήσει», παραδέχθηκε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική προτίμηση για την Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει κυβερνητικό ρόλο στη Γάζα, αλλά έχει σημαντικές προκλήσεις νομιμότητας και δυνατοτήτων».

Αυτή η λύση μπορεί να μην είναι η ιδανική, αλλά είναι βιώσιμη και φαίνεται να είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τη διαχείριση της Γάζας μετά το τέλος της επιχείρησης του Ισραήλ, λένε αξιωματούχοι.

Αντίδραση Ισραήλ

Θα μπορούσε βεβαίως «να βάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον δρόμο της αντιπαράθεσης με την ισραηλινή κυβέρνηση», η οποία προηγουμένως κατέστησε σαφές ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν απαράδεκτο, σημείωσε η ιστοσελίδα.

«Μπορεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην αρέσουν αυτές οι ιδέες, αλλά εν τέλει μπορεί και να μην του πέφτει λόγος», σημειώνει με κυνικό ρεαλισμό η αμερικανική ιστοσελίδα.

Παράλληλα, οι συνομιλητές του Politico τόνισαν ότι τα σχέδια της αμερικανικής πλευράς βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και η εφαρμογή τους «εξαρτάται από πολλές απρόβλεπτες μεταβλητές».

Iσως η δυσκολότερη άμεση πρόκληση είναι να συμφωνηθεί ποιος θα παίξει ρόλο στη σταθεροποίηση της Γάζας σε μια ενδιάμεση φάση μετά τις μάχες.

Ενώ οι αραβικές χώρες εμφανίστηκαν διστακτικές ή απρόθυμες να παράσχουν στρατεύματα για τη Γάζα, σε πιο πρόσφατες συνομιλίες ορισμένοι φάνηκαν πιο ανοιχτοί στην ιδέα, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων.

Μια ιδέα για την οποία έχει γίνει αρκετός λόγος είναι να ζητηθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση εγκαταστάσεων υγείας ή στην εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι σφοδρές μάχες στον παλαιστινιακό θύλακο θα «συνεχιστούν τουλάχιστον για αρκετές ακόμη εβδομάδες», πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT