Ιλβα Γιόχανσον: Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Ιλβα Γιόχανσον: Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε.», σχολίασε η Γιόχανσον προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στην επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, από την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενα περιστατικά. 

Η Γιόχανσον επισήμανε ότι «θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την προστασία, για παράδειγμα, των χώρων λατρείας».

Το περασμένο Σάββατο στη Γερμανία, η αστυνομία του Γκέπινγκεν, μιας πόλης 60.000 κατοίκων στα ανατολικά της Στουτγάρδης, εκκένωσε την κεντρική υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου για απειλή επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν άμεσα την περιοχή, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της αστυνομίας, ωστόσο τελικώς δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο.

Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες ανάλογα τηλεφωνήματα έχουν οδηγήσει στην εκκένωση σχολείων και συναγωγών σε ολόκληρη τη Γερμανία. Σε πολλές περιπτώσεις οι φαρσέρ έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί και, πλέον, κινδυνεύουν με βαριές ποινές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο αρχηγείο της αστυνομίας και στις μυστικές υπηρεσίες επικρατεί «μεγάλη νευρικότητα», καθώς μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Σεπτεμβρίου διαπιστώνεται περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση ήδη βίων ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών στη Γερμανία. Ακόμη και άτομα τα οποία δεν είχαν προηγουμένως σχέση με τη Χαμάς, «αισθάνονται ότι τα γεγονότα τους ωθούν και τους εμπνέουν να πολεμήσουν», σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Από τον Οκτώβριο έως την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν στη Γερμανία τέσσερα άτομα, ηλικίας 15, 16, 20 και 29 ετών, με την υποψία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι αρχές τους εντόπισαν σε ανταλλαγή σχετικών μηνυμάτων μέσω φόρουμ ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών.

Συναγερμός και στις ΗΠΑ

Προ μηνός ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας και κυβερνητικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υποστήριξε ότι «ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ανεβάσει το ενδεχόμενο επίθεσης κατά Αμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο». Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι οι ενέργειες της Χαμάς και των συμμάχων της θα χρησιμεύσουν ως έμπνευση που δεν έχουμε ξαναδεί από τότε που το ISIS ξεκίνησε το λεγόμενο χαλιφάτο του πριν από χρόνια».

«Η πιο άμεση ανησυχία του FBI αφορά εξτρεμιστές που εμπνέονται από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών», δήλωσε ο Ρέι, προσθέτοντας ότι οι εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT