Το Ισραήλ ανακαλεί τη βίζα κορυφαίας αξιωματούχου του ΟΗΕ

Το Ισραήλ ανακαλεί τη βίζα κορυφαίας αξιωματούχου του ΟΗΕ

Το Ισραήλ έχει επικρίνει επανειλημμένα τα Ηνωμένα Εθνη για την αντίδρασή τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν δήλωσε ότι θα ανακληθεί η βίζα της Λιν Χέιστινγκς –της συντονίστριας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη– λόγω της άρνησής της, όπως εξήγησε, να καταδικάσει τις επιθέσεις της Χαμάς.

Κατηγορώντας τον ΟΗΕ για «προκατάληψη», ο Κοέν έγραψε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter: «Κάποιος που δεν καταδίκασε τη Χαμάς για τη βίαιη σφαγή 1.200 Ισραηλινών, για την απαγωγή βρεφών και ηλικιωμένων, για τις φρικτές πράξεις κακοποίησης και βιασμού και για τη χρήση των κατοίκων της Γάζας ως ανθρώπινης ασπίδας, αλλά αντίθετα καταδικάζει το Ισραήλ, δημοκρατική χώρα που προστατεύει τους πολίτες της, δεν μπορεί να υπηρετεί στον ΟΗΕ και δεν μπορεί να εισέλθει στο Ισραήλ!».

Το Ισραήλ έχει επικρίνει επανειλημμένα τα Ηνωμένα Εθνη για την αντίδρασή τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς.

Προειδοποίηση για υγειονομική καταστροφή

Η Χέιστινγκς έχει επικρίνει έντονα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και έχει ηγηθεί εκκλήσεων για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τη Δευτέρα, προειδοποίησε πως «οι συνθήκες που απαιτούνται για την παράδοση βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας δεν υπάρχουν», τονίζοντας πως «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις».

Ανέφερε ότι ο συνδυασμός έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού και αποχέτευσης και κακής διατροφής συνιστά «συνταγή εγχειριδίου για επιδημίες και καταστροφή της δημόσιας υγείας».

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού ζει σε σκηνές, χωρίς κατάλληλο ρουχισμό και άλλο εξοπλισμό.

Τρίτος μήνας πολέμου

Τη στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση περιγράφεται ως καταστροφική από μέλη οργανώσεων αρωγής που δρουν στην περιοχή, ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο μήνα του και στο πιο σημαντικό και περίπλοκο στάδιό του.

Τα ισραηλινά τανκς προελαύνουν προς το κέντρο της πόλης Χαν Γιουνίς, τη γενέτειρα του γενικού διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, και του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί ως τον εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Οι μάχες στον Βορρά επικεντρώνονται σε άλλο προπύργιο της Χαμάς, την Τζαμπάλια, και στις γειτονιές της πόλης της Γάζας, Ζαϊτούν, Σεχάγια, Αλ Νταράτζ και Αλ Τούφα.

Τα άρματα μάχης πλησιάζουν τα τρία πιο σημαντικά προπύργια της Χαμάς (Χαν Γιουνίς, Τζαμπάλια και Σουτζάιγια), όπου πολλοί εκτιμούν ότι η Χαμάς έχει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη.

Ωστόσο, πρόκειται ταυτόχρονα για περιοχές όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να ζουν και η πιθανότητα περισσότερων απωλειών είναι πολύ μεγάλη.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT