Ρεπουμπλικανοί – ΗΠΑ: Χωρίς τον Τραμπ και η νέα τηλεμαχία των προεδρικών υποψηφίων

Ρεπουμπλικανοί – ΗΠΑ: Χωρίς τον Τραμπ και η νέα τηλεμαχία των προεδρικών υποψηφίων

Ο πρώην πρόεδρος αρνείται να πάρει μέρος στα ντιμπέιτ, επικαλούμενος τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει στις δημοσκοπήσεις από τους άλλους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024 θα συμμετάσχουν σήμερα στο τέταρτο ντιμπέιτ που διοργανώνεται, απουσία και πάλι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 40 ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές.

Ο Τραμπ αποφάσισε να μην πάρει μέρος σε αυτήν την τηλεμαχία, επικαλούμενος τη μεγάλη διαφορά που έχει στις δημοσκοπήσεις από όλους τους άλλους υποψηφίους.

Αυτό το ντιμπέιτ όμως είναι ένας σημαντικός σταθμός στον μακρύ δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Ξεκινώντας από τις 15 Ιανουαρίου, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών θα αντιπαρατεθούν σε σειρά από προκριματικές εκλογές που θα ξεκινήσουν από την Αϊοβα και συνεχιστούν σε Νιου Χάμσαϊρ, Νεβάδα, Νότια Καρολίνα και στις αρχές Μαρτίου σε πολλές πολιτείες παράλληλα.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών, ο οποίος θα ανακοινωθεί επισήμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τον Ιούλιο, θα αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο του 2024 τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ παραμένει το φαβορί, συγκεντρώνοντας το 61% στην πρόθεση ψήφου. Πλεονέκτημά του είναι η βάση των ψηφοφόρων που παραμένει σε μεγάλο βαθμό πιστή σε εκείνον, ενώ παράλληλα ωφελείται από την προβολή του στα ΜΜΕ.

Το σημερινό ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί στην Αλαμπάμα, μια συντηρητική νότια πολιτεία, με την 51χρονη Νίκι Χέιλι να προσπαθεί να κερδίσει έδαφος.

Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, άλλοτε κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και βουλευτής, η Χέιλι έχει πλέον στο πλευρό της κάποιους από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η ίδια έχει υιοθετήσει πιο ήπια ρητορική σε σχέση με τους αντιπάλους της σε θέματα όπως είναι για παράδειγμα αυτό της άμβλωσης, γνωρίζοντας ότι οι θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απωθούν πολλούς ψηφοφόρους.

Στις δημοσκοπήσεις η Χέιλι βρίσκεται πλέον κοντά στον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, ο οποίος προ μηνών αντιμετωπιζόταν ως το ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, που έχει ιδιαίτερα συντηρητικές και αμφιλεγόμενες απόψεις αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τη μετανάστευση, δεν έχει καταφέρει να κρατηθεί ψηλά στις δημοσκοπήσεις.

Η μεγάλη πρόκληση του ντε Σάντις στο ντιμπέιτ θα είναι να περιορίσει τη δυναμική της Χέιλι.

Στο ντιμπέιτ θα πάρουν επίσης μέρος ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι και ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι, ένας από τους λίγους υποψήφιους που επικρίνουν ανοικτά τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT