Ερντογάν σε ΗΠΑ: Προχωρήστε με τα F-16 για να προωθήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Προχωρήστε με τα F-16 για να προωθήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η πώληση F-16 είναι θέματα αλληλένδετα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Αγκυρα δήλωσε πως αναμένει ο Τούρκος πρόεδρος, για την ταυτόχρονη προώθηση της επικύρωσης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

«Για το θέμα των F-16 είπαμε στους συνομιλητές μας πως, αν οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς το δικό μας Κογκρέσο, δηλαδή το Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιό μας. Εγώ, ως πρόεδρος, όπως έχω πει, το παρέπεμψα στο Κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Εκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω και κάτι από εσάς. Θα πρέπει να περάσετε αυτό το θέμα στο Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Κατάρ. 

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα Eurofighter, σχολίασε τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Γερμανία, κάνοντας λόγο και για «άλλες εναλλακτικές».

«Ενα άλλο θέμα είναι το ζήτημα του Eurofighter Typhοon. Η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα στη Γερμανία. Ωστόσο, η Αγγλία είχε μια θετική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι πως δεν έχουμε κι άλλες εναλλακτικές» σημείωσε. 

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε τα σενάρια περί ισραηλινών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος, προειδοποιώντας πως όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο, θα πληρώσει βαρύ τίμημα. 

«Αυτοί που διακίνησαν αυτή την είδηση, δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Δεν ξέρουν τους Τούρκους. Αν κάνουν ένα τέτοιο λάθος, να ξέρουν ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Οσοι κάνουν σήμερα αυτά τα βήματα για να περικυκλώσουν τη Γάζα από αέρα, θάλασσα και ξηρά, νόμιζαν ότι θα είχαν αποτελέσματα μέσα σε μία εβδομάδα. Τι έγινε; Το πήραν; Δεν το πήραν. Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα κατά της Τουρκίας και των Τούρκων, θα καταδικαστούν να πληρώσουν το τίμημα έτσι ώστε να μην μπορέσουν να σταθούν ποτέ ξανά. Οσοι επιχειρούν κάτι τέτοιο θα πρέπει να θυμούνται ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που να μη γνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία τόσο στον τομέα των πληροφοριών όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Επιπλέον, δεν είμαστε ένα κράτος που ιδρύθηκε χθες. Ούτε αυτό πρέπει να το ξεχάσει κανείς», προειδοποίησε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT