Στη Σαουδική Αραβία ο Πούτιν για διαβουλεύσεις με τον Μπιν Σαλμάν

Στη Σαουδική Αραβία ο Πούτιν για διαβουλεύσεις με τον Μπιν Σαλμάν

Η επίσκεψη Πούτιν στον Κόλπο συμπίπτει με τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη για μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, απόφαση που προβλημάτισε την αγορά πετρελαίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσγειώθηκε στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το πετρέλαιο, τη Γάζα και την Ουκρανία. O πρώτος σταθμός του ταξιδιού του ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους για το πετρέλαιο, την οικονομία, τις εξωτερικές υποθέσεις, το διάστημα και την πυρηνική ενέργεια.

«Δεν ήταν άμεσα σαφές τι θέματα σκοπεύει να θέσει ο Πούτιν, ο οποίος σπάνια εγκαταλείπει τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στην κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο», αναφέρει το Reuters.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ο βασικός του εταίρος, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δημιούργησαν το 2016 μια συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+ με άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου με επικεφαλής τη Ρωσία, για να αλληλεπιδράσουν στενά στην αγορά πετρελαίου.

Η επίσκεψη Πούτιν στον Κόλπο συμπίπτει με τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη για μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, απόφαση που προβλημάτισε την αγορά πετρελαίου.

Το υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε φωτογραφία με το αεροσκάφος Ilyushin-96 του Πούτιν να πλαισιώνεται από μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35S κατά την πτήση του από τη Ρωσία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον πρώτο του σταθμό.

Μετά τα ΗΑΕ, ο Πούτιν πέταξε για τη Σαουδική Αραβία για την πρώτη προσωπική του συνάντηση με τον Μπιν Σαλμάν από τον Οκτώβριο του 2019. Η τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν.

Πούτιν και Μπιν Σαλμάν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εκτός από το πετρέλαιο, ο Πούτιν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συζητήσουν για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την κατάσταση στη Συρία και την Υεμένη και θέματα όπως η διασφάλιση της σταθερότητας στον Κόλπο, ενώ ένας σύμβουλος δήλωσε ότι θα συζητηθεί επίσης η Ουκρανία.

Ο Πούτιν και ο Μπιν Σαλμάν οι οποίοι ελέγχουν από κοινού το ένα πέμπτο του πετρελαίου που αντλείται καθημερινά, έχουν από καιρό στενές σχέσεις. Σε μια σύνοδο κορυφής της G20 το 2018, μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ο Πούτιν και ο Μπιν Σαλμάν έκαναν «high-five» και έδωσαν το χέρι τους χαμογελώντας.

Ο Μπιν Σαλμάν προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη Σαουδική Αραβία ως περιφερειακή δύναμη με λιγότερη εξάρτηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όμως προμηθεύουν το Ριάντ με τα περισσότερα από τα όπλα του.

Ο Πούτιν, ο οποίος έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, λέει ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια «υπαρξιακή μάχη» με τη Δύση επιδιδόμενη σε αναζήτηση συμμάχων σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT