Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βοήθεια προς το Κίεβο, πεδίο για εκβιασμούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βοήθεια προς το Κίεβο, πεδίο για εκβιασμούς

Από Ρεπουμπλικανούς στον Μπάιντεν και από τον Ορμπαν στην Ε.Ε.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προγραμματισμένη για την Τρίτη σύσκεψη μέσω βίντεο με μέλη της Γερουσίας ακύρωσε αιφνιδιαστικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να ενημερώσει τους γερουσιαστές για τις τελευταίες εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και να πιέσει το Σώμα να ψηφίσει υπέρ του έκτακτου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο, αξίας 61 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά έχουν μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες από το Κογκρέσο, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί ότι τα υπάρχοντα χρήματα επαρκούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, επέμεινε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση, με τη σύσκεψη να καταλήγει σε ανταλλαγή αντεγκλήσεων. Από τη σύσκεψη αποχώρησε αιφνιδιαστικά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ, με συναδέλφους του να ακολουθούν το παράδειγμά του εκφράζοντας την οργή τους για την άρνηση του Σούμερ να συμπεριλάβει την πρότασή τους για σύνδεση της βοήθειας προς την Ουκρανία με κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης» στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας θέλουν η βοήθεια προς το Κίεβο να συνδυασθεί με την αποδοχή μεταρρυθμίσεων από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς νομοθέτες στο σύστημα χορήγησης ασύλου και την ενίσχυση της φύλαξης των νότιων συνόρων των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη απορρίψει αυτές τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Σε επιστολή της προς το Κογκρέσο, η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού προειδοποίησε ότι τα κεφάλαια προς την Ουκρανία κοντεύουν να εξαντληθούν.

Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 160 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλες ανάγκες. Οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, εμφανίζονται ολοένα και πιο διστακτικοί γύρω από τη βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ ακόμη και Ρεπουμπλικανοί που στηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία απαιτούν ριζικές αλλαγές στη διαχείριση της συνοριακής φύλαξης.

«Αντί να διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοεί την πραγματικότητα και επιλέγει τις πολιτικές πόζες. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργασθούμε με την κυβέρνηση για ρωμαλέο πακέτο συνοριακής φύλαξης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον.

Ακύρωσε αιφνιδιαστικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη σύσκεψη μέσω βίντεο με μέλη της Γερουσίας, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα.

Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει 111 δισ. δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία. Το νέο πακέτο που προτείνει ο Μπάιντεν περιλαμβάνει επιπλέον 61 δισ. δολάρια για αγορά αμερικανικών όπλων, αλλά και 14 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των αμερικανικών συνόρων. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής εκτιμά, όμως, ότι τα 14 δισ. δεν είναι αρκετά για τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, σχέδιο απόφασης κατέθεσε χθες στο Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης το κυβερνών κόμμα Φιντέζ, καλώντας την κυβέρνηση να μην υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Κιέβου με την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας δεν πρέπει να βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των προσεχών ημερών. «Η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να παραμείνει αντικειμενική διαδικασία, βασισμένη σε κανόνες και επιδόσεις. Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας πρέπει να βασισθεί πάνω στην ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών. Οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν σήμερα», αναφέρει το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε χθες το κόμμα του Ορμπαν.

Ο Ορμπαν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι, ενόψει της συνόδου, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Ορμπαν ακολουθεί πολιτική πρόκλησης χάους και πανικού ενόψει της συνόδου. Το θέαμα που δημιουργεί αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης πάνω στους εταίρους του», υπογραμμίζει ο αναλυτής Ρότζερ Χίλτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT