Μεσανατολικό: Αύξηση διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ

Μεσανατολικό: Αύξηση διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ

Μέτρα των ΗΠΑ εναντίον εποίκων για επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ απλώνονται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Γάζας, επιτείνοντας την αγωνία των αμάχων που συνωθούνται σε ένα ολοένα και πιο μικροσκοπικό τμήμα της παλαιστινιακής λωρίδας, οι διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρχίζουν να γίνονται αισθητές, ακόμη και από στενούς συμμάχους του εβραϊκού κράτους.

Με απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, επιβάλλονται για πρώτη φορά κυρώσεις (απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ) εναντίον Ισραηλινών εποίκων που ευθύνονται για βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημείωσε ότι τα μέτρα της ισραηλινής κυβέρνησης για την αναχαίτιση της βίας των εποίκων «δεν βρίσκονται ακόμη στο απαιτούμενο επίπεδο».

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη απηύθυναν έκκληση χθες να υπάρξουν περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. «Χρειάζεται πιο επείγουσα δράση για να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε περαιτέρω ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να καταστεί αυτό δυνατό», δήλωσαν οι ηγέτες του G7 σε κοινή δήλωση μετά την ψηφιακή σύνοδο κορυφής.

Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των απωλειών στις γραμμές των Παλαιστινίων αμάχων εξέφρασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τα ισραηλινά πυρά που σκότωσαν έναν στρατιώτη του Λιβάνου και τραυμάτισαν άλλον ένα, στα σύνορα των δύο χωρών.

Πολύ οξύτερους τόνους χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, ότι οι Ισραηλινοί θα προσπαθήσουν να εξοντώσουν στελέχη της Χαμάς σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. «Αν επιχειρήσουν ένα τέτοιο λάθος, θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην πτήση της επιστροφής του από το Κατάρ, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «κακομαθημένο παιδί της Δύσης».

Θα πληρώσουν «πολύ, πολύ βαρύ τίμημα» εάν επιχειρήσουν δολοφονίες στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία, διαμηνύει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, ο ισραηλινός στρατός προσπαθούσε να σφίξει τον κλοιό στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου επεκτάθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της εβδομαδιαίας εκεχειρίας. Αρματα μάχης είχαν σταθμεύσει στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού της Χαν Γιουνίς, κοντά στην οικία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Σε πολλά σημεία της πόλης διεξάγονταν σφοδρές οδομαχίες με Παλαιστίνιους μαχητές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον των τεθωρακισμένων, νάρκες κατά προσωπικού και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Μάχες διαρκείας

Η ισραηλινή ηγεσία αναγνωρίζει ότι η Χαμάς προβάλλει ισχυρή αντίσταση και προβλέπει ότι η μάχη για τον ολικό έλεγχο της Λωρίδας θα κρατήσει εβδομάδες, αν όχι μήνες. Μέχρι χθες το απόγευμα, τουλάχιστον 84 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στις πέντε εβδομάδες των χερσαίων επιχειρήσεων. Από παλαιστινιακής πλευράς, οι νεκροί ανέρχονταν σε 16.248, εκ των οποίων 7.112 ήταν παιδιά και 4.885 γυναίκες. Χιλιάδες άμαχοι συνέχιζαν και χθες να φεύγουν από τη Χαν Γιουνίς στοιβαγμένοι σε κάρα, με μοτοσικλέτες, ποδήλατα ή με τα πόδια, κατευθυνόμενοι ακόμη νοτιότερα, προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ζουν «την απόλυτη φρίκη», δήλωσε χθες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Οι άμαχοι στη Γάζα βομβαρδίζονται ασταμάτητα από το Ισραήλ και υποβάλλονται σε συλλογική τιμωρία», τόνισε ο Τουρκ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, για να προσθέσει: «Οι συνάδελφοί μου από τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας περιγράφουν την κατάσταση με όρους Αποκάλυψης. Σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εγκλήματα θηριωδίας» – όρος που παραπέμπει σε εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Βιασμοί από τη Χαμάς

Μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομική στήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας στη Βοστώνη, ο Τζο Μπάιντεν έστρεψε την προσοχή στις καταγγελίες για βιασμούς και ακρωτηριασμούς γυναικών στη διάρκεια των φονικών επιδρομών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισαν τη ζωή περισσότερων των 1.100 ανθρώπων. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις διεθνείς οργανώσεις να καταδικάσουν «χωρίς περιστροφές και εξαιρέσεις» περιστατικά αυτού του είδους.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς Αμιχάι Χίκλι έστειλε επιστολή σε 20 Ευρωπαίους ηγέτες, προειδοποιώντας τους για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, αλλά και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις χώρες τους. Η εφημερίδα Jerusalem Post αναφέρει τις χώρες που επισημαίνονται ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT