Μια ασυνήθιστη αποστολή: Το κομβόι που έβγαλε τόνους χαρτονομισμάτων από τη βόρεια Γάζα

Μια ασυνήθιστη αποστολή: Το κομβόι που έβγαλε τόνους χαρτονομισμάτων από τη βόρεια Γάζα

Τα περίπου 900.000 χαρτονομίσματα που μεταφέρθηκαν από τη βόρεια στη νότια Γάζα, ήταν αρκετά για να γεμίσουν ένα μικρό κοντέινερ. «Ηταν ένα ασυνήθιστο κομβόι. Σουρεαλιστικό αλλά απαραίτητο», δήλωσε στους FT πρόσωπο που είχε εμπλοκή στην επιχείρηση

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από τα ερείπια της βόρειας Γάζας, υπό την κάλυψη της προσωρινής εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ένα κομβόι οχημάτων πραγματοποίησε προ ημερών μια από τις πιο ασυνήθιστες αποστολές του πολέμου, με στόχο την ανάκτηση περίπου 180 εκατ. σέκελ σε μετρητά.

Τα χαρτονομίσματα, συνολικού βάρους σχεδόν ενός τόνου και αξίας 50 εκατ. δολαρίων, φυλάσσονταν σε δύο υποκαταστήματα της Τράπεζας της Παλαιστίνης (Bank of Palestine) στη βομβαρδισμένη βόρεια Γάζα.

Διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Παλαιστίνης αντιμετώπισαν τη χρονικά σύντομη εκεχειρία ως ευκαιρία για να καταφέρουν να ανακτήσουν τα χαρτονομίσματα των 200 σέκελ που είχαν αποκλειστεί σε υποκαταστήματα στον Βορρά, με απώτερο σκοπό να τα μεταφέρουν στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και να στηρίξουν την εκεί οικονομία, αντιμετωπίζοντας έτσι την αυξανόμενη έλλειψη μετρητών και αποτρέποντας την απειλή μιας οικονομικής κατάρρευσης.

Αυτή η επιχείρηση ωστόσο, που είχε την κωδική ονομασία «ConOps-Gaza», απαιτούσε εκτεταμένο σχεδιασμό: υποστήριξη από τον ΟΗΕ, φρουρούς, άδειες από την πλευρά των Ισραηλινών κ.ά.

Τα περίπου 900.000 χαρτονομίσματα που μεταφέρθηκαν ήταν αρκετά για να γεμίσουν ένα μικρό κοντέινερ. «Ηταν σίγουρα ένα ασυνήθιστο κομβόι. Σουρεαλιστικό, αλλά απαραίτητο», δήλωσε στους FT πρόσωπο το οποίο είχε εμπλοκή σε αυτή την επιχείρηση.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT