Ουκρανία: Η αντεπίθεση έχει «κολλήσει» – Τι θα γίνει αν στερέψει και η βοήθεια της Δύσης;

Ουκρανία: Η αντεπίθεση έχει «κολλήσει» – Τι θα γίνει αν στερέψει και η βοήθεια της Δύσης;

Τα καμπανάκια του κινδύνου έχουν αρχίσει να σημαίνουν στο Κίεβο

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καμπανάκια του κινδύνου έχουν αρχίσει να σημαίνουν στο Κίεβο. Η αντεπίθεση του φθινοπώρου κατέγραψε μόνο μικρές επιτυχίες και έχει «κολλήσει», με τη ρωσική απάντηση να έχει φέρει ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις σε θέση άμυνας, ενώ όλο και μεγαλώνει ο κίνδυνος να μειωθεί η ροή χρημάτων και όπλων από τη Δύση ή και να σταματήσει, πάνω από 21 μήνες από την έναρξη του πολέμου, και με μια μεγάλη, παράλληλη κρίση να σοβεί στη Μέση Ανατολή.

Με τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ διστακτικούς ως προς το να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση στην Ουκρανία, και τους Ρώσους να ρίχνουν ολοένα και περισσότερο πολεμικό και έμψυχο υλικό στις μάχες κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο βλέπει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά του και μια ακόμη δυσκολότερη άνοιξη, αν το Κρεμλίνο, όπως αναμένεται, θελήσει να συνδυάσει τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στις 17 Μαρτίου 2024 με μια γενικευμένη επίθεση, αδιαφορώντας για το κόστος σε προσωπικό και πολεμοφόδια.

Ενώ οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας διεξάγονται σε μαρμάρινες αίθουσες εξουσίας στη Δύση, οι Ουκρανοί στρατιώτες μάχονται σε αιματηρές γραμμές χαρακωμάτων για να αποτρέψουν τις ανελέητες ρωσικές επιθέσεις.

«Είναι κόλαση», είπε ο Αντρίι Μπάμπιτσεφ, Ουκρανός στρατιώτης της 93ης Ταξιαρχίας, σε μια εμφάνισή του στην ουκρανική τηλεόραση. Αγωνίζεται για να αποτρέψει ανελέητες ρωσικές επιθέσεις έξω από το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν ήταν έτσι εδώ και πολύ καιρό. Κανονιοβολισμοί πυροβολικού και από τις δύο πλευρές ακούγονται όλο το 24ωρο. Η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Η λάσπη έχει παγώσει».

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωναν κατά δεκάδες Ρώσους, είπε, αλλά συνέχιζαν να έρχονται περισσότεροι. «Δεν ξέρω πόσες οβίδες χρειάζονται για να τους εξολοθρεύσουμε», πρόσθεσε

Σε όλο το μέτωπο, οι Ουκρανοί στρατιώτες και διοικητές πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το πώς να μοιράσουν καλύτερα τα πολεμοφόδιά τους, που όλο και λιγοστεύουν με την εβδομάδα.

Απότομη μείωση

Ηδη, οι ποσότητες των όπλων και λοιπής στρατιωτικής βοήθειας έχουν μειωθεί απότομα τους τελευταίους αρκετούς μήνες, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να περιορίζουν τα χρήματα που επιτρέπουν στο Πεντάγωνο να ξοδέψει.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η αξία των όπλων που η κυβέρνηση Μπάιντεν είτε έστειλε στην Ουκρανία από τα δικά της στρατιωτικά αποθέματα είτε αγόρασε από τρίτους για λογαριασμό του Κιέβου, έπεσε σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – από το υψηλό των 2,8 δισ. δολαρίων σε ένα μόνο πακέτο στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Τα δύο τελευταία πακέτα ενίσχυσης ήταν ιδιαίτερα μετριασμένα: Μόλις 100 εκατ. δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου και 175 εκατ. δολάρια την Τετάρτη.

Και τα δύο αυτά πακέτα βοήθειας αποτελούνταν ως επί το πλείστον από πυραύλους και άλλα πυρομαχικά και περιελάμβαναν μόνο ένα σημαντικό όπλο, ένα σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), του είδους που βοήθησε την Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής γύρω από το Χάρκοβο το καλοκαίρι του 2022.

Ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι τα μειωμένα πακέτα βοήθειας περιορίστηκαν τώρα στην παροχή στην Ουκρανία με τα απαραίτητα, όπως πυρομαχικά αεράμυνας και πυροβολικού.

Ο κ. Μπέργκμαν είπε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση των ΗΠΑ προκαλεί ήδη προβλήματα στον ουκρανικό στρατιωτικό σχεδιασμό: «Η Ουκρανία δεν ξέρει πώς να σχεδιάσει τους επόμενους μήνες, αφού δεν θα ξέρει αν θα έχει πυρομαχικά για να πολεμήσει», είπε.

Μόνο άμυνα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περίπου τα μισά όπλα και πυρομαχικά απευθείας στον ουκρανικό στρατό και περίπου το ένα τέταρτο της εξωτερικής βοήθειας στον ουκρανικό προϋπολογισμό.

«Χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν θα τα παρατήσει, ωστόσο δεν θα στοχεύσει πια στην αντεπίθεση παρά στην άμυνα», είπε ο βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Ολέξιι Γκοντσαρένκο, σε τηλεφωνική συνέντευξη στους Τάιμς της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, καθώς επέστρεφε από μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ζελένσκι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά ένα πακέτο βοήθειας και είναι προσεκτικοί σχετικά με οτιδήποτε θα μπορούσε να τους παγιδεύσει στις σκληρές εσωτερικές πολιτικές διαμάχες της Αμερικής.

Δεδομένων όμως των τρομερών συνεπειών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρουν τρόπο να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια, αξιωματούχοι στο Κίεβο επιχειρούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του κράτους τους και εργάζονται για να εμβαθύνουν τους δεσμούς με άλλους συμμάχους που παραμένουν σταθεροί στην υποστήριξή τους.«Δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε ένα κομμάτι της γης μας», δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, σε δήλωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες αφότου οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία μπλόκαραν ένα μέτρο παροχής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία.

«Θα εστιάσουμε στην προσπάθειά μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα, θα ξαναγεμίσουμε τα όπλα μας και θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το ρωσικό τέρας», πρόσθεσε.

Ο στόχος τώρα, είπε, ήταν να γίνει ο στρατός του έθνους τόσο ισχυρός, ώστε οι Ουκρανοί να μην είναι «όμηροι μιας μεταβαλλόμενης πολιτικής κατάστασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT