Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Δανέζας επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο αναδείχθηκε νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του μεγάλου χρηματοδοτικού φορέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βίνσεντ Φαν Πέτεγκεμ.

Νωρίτερα είχε αποσυρθεί η υποψηφιότητα για τη θέση αυτή της Δανέζας επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοπεγχάγης.

Οπως δήλωσε ο κ. Φαν Πέτεγκεμ, η υποψηφιότητα της Ισπανίδας υπουργού συγκεντρώνει την προτίμηση των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να αποτελέσει τη διάδοχό του στην ηγεσία της ευρωπαϊκής τράπεζας που χρηματοδοτεί έργα σε όλη την Ε.Ε.

Σε δήλωσή της η κ. Καλβίνιο, που είναι και αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή της και μεγάλη χαρά της που θα αναλάβει τα ηνία της ΕΤΕπ.

Πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ, η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ανάπτυξης στον κόσμο, θα διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, την παροχή οικονομικής υποστήριξης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την υποστήριξη του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο.

Η 55 ετών Ν. Καλβίνιο ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Πέδρο Σάντσεθ έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Πολιτικά ανεξάρτητη και ευρέως θεωρούμενη ως τεχνοκράτης, έχει καριέρα δημοσίας υπαλλήλου –  δεν είναι μέλος του κυβερνώντος Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Βέλγου προέδρου της ΕΤΕπ διήρκεσε πολύ περισσότερο του αναμενομένου, αλλά ολοκληρώθηκε με ευτυχές για τη Μαδρίτη αποτέλεσμα.

Ακόμη επισημαίνεται ότι η αποχώρηση της κ. Καλβίνιο προς την τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1958, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κενό στην ισπανική κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT