Μάστιγα οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν ΑΙ για να «γδύσουν» γυναίκες

Μάστιγα οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν ΑΙ για να «γδύσουν» γυναίκες

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, 24 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν ιστοσελίδες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη αύξηση στη δημοτικότητά τους έχουν εφαρμογές και ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να «γδύσουν» γυναίκες σε φωτογραφίες.

Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αναδημιουργώντας μια εικόνα έτσι ώστε το άτομο να δείχνει γυμνό στην εκάστοτε φωτογραφία. Πολλές από τις ιστοσελίδες και εφαρμογές δέχονται μόνο φωτογραφίες γυναικών.

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, 24 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν ιστοσελίδες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων Graphika. Παράλληλα, από τις αρχές του 2023, ο αριθμός των συνδέσμων στο διαδίκτυο που διαφημίζουν εφαρμογές που «γδύνουν» γυναίκες αυξήθηκε πάνω από 2.400% σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το X και το Reddit. 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο περιλαμβάνεται στη λεγόμενη deepfake μη συναινετική πορνογραφία. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει τα deepfakes ευκολότερα στη δημιουργία ενώ δημιουργούν και πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα.

«Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα από αυτά γίνονται από συνηθισμένους ανθρώπους», δήλωσε η Εύα Γκάλπεριν, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation. «Το βλέπουμε μεταξύ μαθητών και φοιτητών». 

Πολλά από τα θύματα δεν μαθαίνουν ποτέ για την αλλοίωση των φωτογραφιών τους, αλλά ακόμη κι αν το μάθουν καθίσταται δύσκολο να ερευνηθεί το θέμα ή να χρηματοδοτηθεί μια ενδεχόμενη παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε η Γκάλπεριν. 

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει διαφημίσεις «που περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο. Εξετάσαμε τις εν λόγω διαφημίσεις και αφαιρούμε όσες παραβιάζουν τις πολιτικές μας». Από την πλευρά τους, το X και το Reddit δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT