Μέση Ανατολή: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα

Μέση Ανατολή: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα

Παρεμβάσεις Μπάιντεν και Μπλίνκεν για την προστασία των αμάχων - Η Παλαιστινιακή Αρχή συζητάει με την Ουάσιγκτον για την επόμενη μέρα του πολέμου και επιδιώκει την ένταξη της Χαμάς στην PLO

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πιο καταιγιστικό κύμα βομβαρδισμών από την κατάρρευση της σύντομης εκεχειρίας ξεκίνησε ο τρίτος μήνας του πολέμου στη Γάζα, φέρνοντας σε απόγνωση τα 2,3 εκατ. των κατοίκων της, το 90% των οποίων έχει ήδη εκτοπιστεί από τις εστίες του. Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 350 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, καθώς αυτή τη φορά οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κάλυψαν όλο το μήκος της παλαιστινιακής Λωρίδας, με τη Χαν Γιουνίς, στον Νότο, τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο και την πόλη της Γάζας, στον Βορρά, να δέχονται τα περισσότερα πλήγματα.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι έπληξαν περισσότερους από 450 στόχους από ξηρά, θάλασσα και αέρα, κάτι που μεταφράζεται σε διπλάσια πυκνότητα βομβαρδισμών έναντι των προηγούμενων ημερών.

Το λουτρό αίματος στη Γάζα έχει θορυβήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Ουάσιγκτον, καθώς διαπιστώνει ότι οι εκκλήσεις της στην κυβέρνηση Νετανιάχου για περιορισμό των απωλειών σε αμάχους μένουν χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, όπου «υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη προστασίας των αμάχων και του διαχωρισμού τους από τη Χαμάς», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσιγκτον: «Παραμένει επιτακτική υποχρέωση του Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων. Και συνεχίζει να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην πρόθεση να προστατευτούν οι άμαχοι και στην πραγματικότητα που παρατηρούμε επί του πεδίου». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε, επίσης, από το Ισραήλ εξηγήσεις για τον θάνατο του δημοσιογράφου του Reuters Ισάμ Αμπντάλα και τον τραυματισμό άλλων έξι συναδέλφων του, μία εκ των οποίων χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στο δεξί πόδι, στα σύνορα με τον Λίβανο, στις 13 Οκτωβρίου.

Τόσο το Reuters όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσαν, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες, ότι η αιματοχυσία προκλήθηκε από βλήματα ισραηλινού άρματος μάχης. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε μια ζώνη εν εξελίξει πολεμικών συγκρούσεων με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς, συνεχίστηκαν και χθες σφοδρές οδομαχίες στη βόρεια και τη νότια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στον Βορρά και τη συνοικία Σετζάγια στην πόλη της Γάζας, όπως και πολλές περιοχές της Χαν Γιουνίς. Λίγο αργότερα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης, ανακοίνωσαν ότι μαχητές της απέκρουαν επιχείρηση ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού για την απελευθέρωση ομήρων, ανέφεραν δε ότι οι Ισραηλινοί υπέστησαν μεγάλο αριθμό απωλειών, ενώ ένας από τους ομήρους σκοτώθηκε στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών.

Αιχμάλωτοι

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε βίντεο που κυκλοφόρησε σε ισραηλινά μέσα και εμφάνιζε δεκάδες Παλαιστινίους αιχμαλώτους να έχουν παραταχθεί από τον ισραηλινό στρατό ξεγυμνωμένοι, δεμένοι πισθάγκωνα, με κουκούλες ή μαντίλια, πάνω στο χώμα. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε την ανησυχία της, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους. Ισραηλινά κανάλια υποστήριζαν ότι επρόκειτο για μαχητές της Χαμάς, αλλά η εκδοχή αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από καμία ανεξάρτητη πηγή, ούτε καν από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι εν λόγω Παλαιστίνιοι αιχμαλωτίστηκαν σε σχολεία της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, στην περιοχή Μπέιτ Λάγια, στον Βορρά, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι αναζητώντας άσυλο.

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή συζητάει με την αμερικανική κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα του πολέμου. Ιδεώδης λύση θα ήταν να ενταχθεί η Χαμάς στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), αποδεχόμενη την πολιτική πλατφόρμα της οργάνωσης, ανέφερε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστική η επιδίωξη του Ισραήλ να εξαφανίσει τη Χαμάς. Απαντώντας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Στάγεχ επιβεβαίωσαν την τοποθέτησή του, ότι δηλαδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κατάλληλη για να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας.

Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεκλήθη χθες για τον πόλεμο της Γάζας και επρόκειτο να τοποθετηθεί με ψηφοφορία πάνω σε σχέδιο αραβικών κρατών που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριζαν το σχέδιο απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT