Ρωσία: Νέα προεδρική θητεία διεκδικεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ρωσία: Νέα προεδρική θητεία διεκδικεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η παραμονή του στην ηγεσία του κράτους είναι πιθανό να ξεπεράσει σε διάρκεια εκείνη του Στάλιν – Στις 17 Μαρτίου οι εκλογές στη Ρωσία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος ηγέτης έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σε μια πέμπτη θητεία στο αξίωμα. Η ανακοίνωση που έγινε χθες ήταν αναμενόμενη και δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Πούτιν κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα και ασκεί έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φυλακίζοντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο Ιλια Γιάσιν, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ανεξάρτητων Μέσων πιθανώς θα μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν στις κάλπες. Ο Πούτιν έχει κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με συντριπτική διαφορά, αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές εκλογών λένε ότι αυτές σκιάστηκαν από εκτεταμένη νοθεία. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν σε προηγούμενη συνέντευξή του δήλωσε: «Ο Πούτιν θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος με ποσοστό άνω του 90% των ψήφων».

Ο Πούτιν, που βρίσκεται επισήμως στο τιμόνι της χώρας από το 2000, έκανε μια σειρά από συνταγματικές τροποποιήσεις το 2020, οι οποίες του επιτρέπουν να διεκδικήσει ακόμη δύο εξαετείς θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει πρόεδρος έως το 2036.

Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, η παραμονή του στην κεφαλή του κράτους θα ξεπεράσει σε διάρκεια εκείνη του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν), με 30 έτη. Ο Πούτιν παρέλαβε την εξουσία από τον Μπόρις Γέλτσιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000 και έχει ήδη ξεπεράσει χρονικά τη 18ετή προεδρία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 17 Μαρτίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Μάιο. Είναι οι πρώτες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Κάλπες θα στηθούν επίσης και στο Ντονμπάς, το οποίο η Ρωσία αποκαλεί νέο έδαφός της μετά τη διεξαγωγή αμφιβόλου διαφάνειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που το συναπαρτίζουν.

Αναλυτές και πρώην στελέχη του Κρεμλίνου λένε ότι οι προεδρικές εκλογές έχουν επίσης στόχο να δείξουν στις ελίτ ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να ελέγχει σταθερά τη χώρα, παρά την αποτυχημένη εξέγερση του επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν το καλοκαίρι, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στο καθεστώς από τότε που ο Πούτιν έγινε πρόεδρος.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα λίγο αφότου βράβευσε αυτοπροσώπως στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία με την ανώτατη στρατιωτική τιμή της Ρωσίας. «Οι καιροί είναι τέτοιοι που πρέπει να πάρω μια απόφαση. Θα θέσω υποψηφιότητα», δήλωσε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο, αφού ρωτήθηκε από έναν στρατιωτικό για τη θέση του στις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT