Εκλογές ΗΠΑ – Μπάιντεν: Μια υποψηφιότητα ανάγκης

Εκλογές ΗΠΑ – Μπάιντεν: Μια υποψηφιότητα ανάγκης

Επανεκλογή Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, για να διασωθεί «η ψυχή της Αμερικής»

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να σχολιάζει και να εξηγεί τις διαβόητες γκάφες του, καταφέρνοντας πάντοτε να γλιτώνει από το μακροπρόθεσμο πολιτικό κόστος. «Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι εννοώ αυτά που λέω», συνηθίζει να λέει. «Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές λέω ακριβώς αυτό που θέλω να πω».

Oταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος δήλωσε σε εκδήλωση με χρηματοδότες του κόμματος κοντά στη Βοστώνη πως «δεν είναι σίγουρος» ότι θα έθετε ξανά υποψηφιότητα σε περίπτωση που γνώριζε πως δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο ο Τραμπ, πολλοί χτύπησαν το κεφάλι τους με αγανάκτηση. Σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα του Μπάιντεν δεν είναι στα υψηλότερα επίπεδα, ο ίδιος φαίνεται πως προσπαθεί να μετατρέψει την καμπάνια του σε ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που η Αμερική δεν φαίνεται να συμπαθεί ολόψυχα.

Μένει στην κούρσα

Λίγες ώρες μετά τη δήλωσή του, ο Μπάιντεν άλλαξε ρότα. Επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο πλησίασε μια ομάδα από ρεπόρτερ και τους είπε πως δεν θα εγκατέλειπε την κούρσα, ακόμη κι αν ο Τραμπ δήλωνε πως τελικά δεν θα διεκδικήσει την προεδρία.

Μία ημέρα μετά, βγαίνοντας από το Κογκρέσο όπου υπερασπίστηκε την αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν πιστεύει πως είναι ο μόνος Δημοκρατικός υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τον αγνοήσει, να προχωρήσει παρακάτω και το ζήτημα να ξεχαστεί εντός ολίγων ημερών. Ομως ο 81χρονος πρόεδρος δεν μπόρεσε να αντισταθεί. «Υπάρχουν περίπου 50 Δημοκρατικοί που θα μπορούσαν να τον νικήσουν», δήλωσε. «Φυσικά δεν είμαι ο μόνος που μπορεί να τον νικήσει, αλλά θα τον νικήσω», πρόσθεσε με ένα σκωπτικό χαμόγελο.

Το εάν αστειευόταν ή για ακόμη μία φορά του ξέφυγε ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Ομως αυτές οι –ίσως υπερβολικά– ανυπόκριτες στιγμές του, σε συνδυασμό με την απογοήτευση πολλών από τη μέχρι τώρα πορεία του στο τιμόνι της χώρας, έχουν συμβάλει να αποδομήσουν το κυριότερο επιχείρημα της δεύτερης προσπάθειάς του: ότι ο ίδιος είναι το αναγκαίο πρόσωπο ώστε να κρατηθεί ο Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου και να διασωθεί «η ψυχή της Αμερικής».

Εάν όμως ο Μπάιντεν δεν είναι αναγκαίος, τότε τίθεται το άβολο ερώτημα: «Γιατί να μην αφήσει κάποιο άλλο πρόσωπο από το κόμμα του να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας;».

«Υπάρχουν 50 Δημοκρατικοί που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ, αλλά θα τον νικήσω εγώ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οραμα 36 χρόνων

Οι λόγοι για τους οποίους ο Μπάιντεν κατεβαίνει ξανά υποψήφιος είναι αρκετά προφανείς. Hδη από το 1984 σκεφτόταν να διεκδικήσει την προεδρία. Από το 2008 έως το 2016 υπηρέτησε δύο θητείες ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα. Στη συνέχεια θέλησε να διεκδικήσει την προεδρία ξανά. Τελικά το 2020 τα κατάφερε. Eνας άνθρωπος που σκέφτεται την προεδρία για 36 χρόνια και τελικά την κερδίζει, δύσκολα θα την αφήσει αμαχητί. Eνας και μόνο πρόεδρος στην Iστορία των ΗΠΑ, ο Ράδεφορντ Χέιζ, υπηρέτησε την πρώτη θητεία του και ύστερα αποσύρθηκε. Ο Μπάιντεν άφησε ορισμένους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών με την εντύπωση πως ενδέχεται να δώσει τη σκυτάλη της προεδρίας του κόμματος στην Κάμαλα Χάρις όταν το 2020 είχε δηλώσει πως «είμαι μόνο μια γέφυρα για να διαβεί η νέα γενιά».

Οι προσωπικές φιλοδοξίες του και το τεράστιο πολιτικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την εκπλήρωση ήδη μιας θητείας υποδεικνύουν πως θα επιδιώξει να παραμείνει πρόεδρος ακόμη κι αν έχει περάσει τα 80 χρόνια.

Η πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Μπάρμπαρα Μπόξερ, ενθουσιώδης υποστηρίκτρια του Μπάιντεν, που τον γνωρίζει εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, δήλωσε πως άκουσε πολλούς ψηφοφόρους στην Πολιτεία της να ανησυχούν πολύ περισσότερο για την επάνοδο του Τραμπ παρά για την προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν. «Δεν μιλάνε πολύ για τον Τζο. Λένε απλώς “πρέπει να κερδίσουμε”. Νιώθουν ότι το διακύβευμα είναι η δημοκρατία. Απλώς δέχονται πως ο Τζο είναι ο υποψήφιος».

«Τον έχει ξανακερδίσει»

Ο Ρον Κλάιν, πρώτος υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη πως δεν είναι σίγουρος ποιοι είναι οι άλλοι 50 Δημοκρατικοί που ανέφερε ο πρόεδρος. «Πιθανότατα υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι στην Αμερική που μπορούν να κερδίσουν τον Τραμπ, όμως ο Μπάιντεν είναι ο μόνος που το έχει κάνει στην πραγματικότητα κι αυτό του δίνει καλύτερες πιθανότητες να το κάνει ξανά. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη δημοκρατία μας και χρειαζόμαστε κάποιον που έχει κερδίσει ξανά τον Τραμπ στο παρελθόν».

Αλλωστε, τα πρόσφατα ολισθήματα του Τραμπ, όπως η επικίνδυνη δήλωση πως δεν σκοπεύει να υπάρξει δικτάτορας «παρά μόνο την πρώτη μέρα», αποδεικνύουν ότι η συζήτηση για την ηλικία του Μπάιντεν είναι πολυτέλεια στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Υπόδικος για 1,4 εκατ. δολ. ο Χάντερ

Στον δικαστή Μαρκ Σκάρσι, διορισμένο από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανατεθεί η υπόθεση που εμπλέκει τον Χάντερ Μπάιντεν σε ένα τετραετές σχέδιο φορολογικής απάτης συνολικού ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων. Οι εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο «πρώτος υιός της χώρας» σχετίζονται με φοροδιαφυγή, συμπεριλαμβανομένων δύο κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα για υποβολή ψευδούς δήλωσης, μιας κατηγορίας κακουργηματικού χαρακτήρα για φοροδιαφυγή, τεσσάρων κατηγοριών για μη καταβολή φόρων και άλλων δύο κατηγοριών για μη υποβολή αρχείων. Οι κατηγορίες αφορούν τα φορολογικά έτη 2016, 2017, 2018 και 2019. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο γιος του προέδρου ξόδεψε εκατομμύρια σε έναν «εξωφρενικά πολυτελή τρόπο ζωής», ενώ απέφευγε να πληρώσει φόρους για χρόνια. Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης αναφέρει ότι ο Χάντερ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 17 ετών.

Ο 53χρονος αντιμετωπίζει επίσης ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών στην πολιτεία του Ντέλαγουερ για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αφορούν οπλοκατοχή ενώ βρισκόταν σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα των δικών, και ιδιαίτερα μία πιθανή καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προεκλογική καμπάνια του πατέρα του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT