Ο Μπάιντεν ποντάρει στο φόβητρο του Τραμπ

Ο Μπάιντεν ποντάρει στο φόβητρο του Τραμπ

Οι ακραίες δηλώσεις του τέως προέδρου βοηθούν τον νυν να κερδίσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν υπήρχε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν ξέρω αν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα», ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση υποστηρικτών του κόμματός του στη Βοστώνη την εβδομάδα που πέρασε. «Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να νικήσει».

Είναι γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίων μηνών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τους Δημοκρατικούς, εάν τελικά ο Τραμπ πάρει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία. Ωστόσο, ο Τραμπ φαίνεται μέχρι στιγμής να παίζει το προεκλογικό παιχνίδι του στο «γήπεδο» που βολεύει περισσότερο τον Τζο Μπάιντεν.

«Ακούστε τι λέει»

Από τη στιγμή που ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News, την περασμένη Τρίτη, πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει τη χώρα σαν δικτάτορας, «εκτός από την πρώτη ημέρα», η καμπάνια του Μπάιντεν δείχνει να έχει πάρει τα πάνω της. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναρτήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος που καλούσε άπαντες να ακούσουν με προσοχή αυτό που είπε ο Τραμπ και να σκεφτούν με υπευθυνότητα την πολιτική επιλογή τους.

Η επίμαχη δήλωση υπογράμμισε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα επικίνδυνα για τη δημοκρατία σχέδια που κάνει από τώρα ο τέως πρόεδρος για την πρώτη του ημέρα στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλάκις εκφράσει τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια την ανησυχία του ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα είναι σαφώς χειρότερη από την πρώτη θητεία του. Ελέγχοντας τουλάχιστον το μισό Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, θα αισθάνεται άτρωτος. Το γεγονός ότι όλα αυτά θα συμβούν ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για τέσσερις υποθέσεις, θα τον κάνει να βλέπει τη θητεία του σαν άνωθεν εντολή.

Ο τέως πρόεδρος δήλωσε στο Fox News πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει τη χώρα σαν δικτάτορας, «εκτός από την πρώτη ημέρα».

Οπως αναφέρουν στο Politico σύμβουλοι του Μπάιντεν που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όσο ο πρόεδρος βλέπει τον Τραμπ να πλησιάζει στο χρίσμα, τόσο αισθάνεται τη βαθιά προσωπική υποχρέωση να τον εμποδίσει να αλλάξει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών εντός και εκτός συνόρων. «Ο πρόεδρος πάντοτε πίστευε πως είναι προσωπικό του καθήκον να απομακρύνει τον λαό από τον Τραμπ», δήλωσε ένας εξ αυτών. «Ηλπιζε πως θα το κατάφερνε το 2020, όμως τελικά δεν μπόρεσε. Πρέπει λοιπόν να το κάνει ξανά».

Οσο κι αν η ομάδα σχεδιασμού της προεκλογικής στρατηγικής δηλώνει πως είναι σημαντικό να παρουσιάζονται προτάσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να περιγράψει τις επερχόμενες εκλογές ως μια μάχη για την ίδια τη δημοκρατία. Και αυτή τη στιγμή ο αντίπαλός του τού παρέχει ιδεώδεις αφορμές για να επιστρέφει στο προσφιλές αυτό θέμα.

Αν και τα λόγια του Μπάιντεν στη Βοστώνη ήταν «εκτός γραπτού κειμένου», αιφνιδιάζοντας το επιτελείο του, άνθρωποι από τον στενό του κύκλο έκαναν λόγο για ένα «παράθυρο στην καρδιά του προέδρου». Επιστρατεύοντας δραματικούς τόνους, ο Μπάιντεν είπε στο κοινό: «Δεν το κρύβει από κανέναν πια. Μας λέει ακριβώς τι θέλει να κάνει. Ο Τραμπ θέλει να καταστρέψει την αμερικανική δημοκρατία».

Από τότε που επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του για τις προηγούμενες εκλογές, ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το σλόγκαν ότι η δημοκρατία απειλείται και αυτό ακριβώς αισθάνεται πως άγγιξε τους ψηφοφόρους οδηγώντας τον στον θρίαμβο του 2020. Σήμερα αισθάνεται πως είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα ξανά και να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

«Οσο μιλάει…»

«Οι πολίτες έχουν ξεχάσει την αγωνία που ένιωσαν στην ιδέα μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ το 2020», δήλωσε ο Μπράντον Γουέδερσμπαϊ, διευθυντής επικοινωνίας στη δεξαμενή σκέψης American Bridge 21st Century, που υποστηρίζει την προεκλογική καμπάνια των Δημοκρατικών. «Πιστεύω πως όσο θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει τα μελλοντικά του σχέδια και να μιλάει χωρίς περιστροφές για την επιθυμία του να κυβερνήσει αυταρχικά, τόσο περισσότερο οι ψηφοφόροι θα θυμούνται τα συναισθήματα που τους προκάλεσε στο παρελθόν και θα κάνουν ξανά τη σωστή επιλογή για τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT