Γερμανία: Μισθολογική συμφωνία για 1,1 εκατ. εργαζομένους στον δημόσιο τομέα

Γερμανία: Μισθολογική συμφωνία για 1,1 εκατ. εργαζομένους στον δημόσιο τομέα

Οι μισθοί θα αυξηθούν κατά μέσον όρο σε ποσοστό άνω του 11%, μέχρι τη λήξη της συμφωνίας στις 31 Οκτωβρίου 2025.

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθολογική συμφωνία με τους εργοδότες τους πέτυχαν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.

Η συμφωνία καλύπτει περίπου 1,1 εκατομμύριο εργαζομένους, οι μισθοί των οποίων θα αυξηθούν κατά μέσον όρο σε ποσοστό άνω 11% μέχρι τη λήξη της στις 31 Οκτωβρίου 2025.

Την επίτευξη της συμφωνίας έκανε γνωστή η ένωση εργαζομένων ver.di, ο επικεφαλής της οποίας τόνισε πως «μπόρεσε να επιτευχθεί μόνο επειδή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι άσκησαν πίεση στους εργοδότες».

«Η μισθολογική συμφωνία μπόρεσε να επιτευχθεί μόνο επειδή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι άσκησαν πίεση στους εργοδότες με απεργίες σε ολόκληρο τον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών των ομοσπονδιακών κρατιδίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανκ Βέρνεκε. «Ηταν αυτή η πίεση που έκανε τη συμφωνία εξαρχής εφικτή», πρόσθεσε.

Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος ζωής στη Γερμανία έχει εκτιναχθεί, με κύριες αιτίες τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σημειώνεται ότι παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δήμων τον περασμένο Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT