Κύπρος: Ερευνα για «σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά Ισραηλινών»

Κύπρος: Ερευνα για «σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά Ισραηλινών»

Υπό κράτηση βρίσκονται δύο Ιρανοί στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κράτηση βρίσκονται δύο Ιρανοί στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο, καθώς φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, τα εν λόγω πρόσωπα, για τα οποία υπάρχει ένταλμα απέλασής τους από τη χώρα, πιθανώς συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και είχαν στόχο Ισραηλινούς πολίτες που ζουν στην Κύπρο.

Πρόκειται για το τρίτο συμβάν, τα τελευταία δύο χρόνια, που φέρνει την Κύπρο ξανά στο προσκήνιο τρομοκρατικών ενεργειών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η πρώτη ήταν πριν από δύο χρόνια και αφορούσε τη σύλληψη Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος φέρεται να δρούσε για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης.

Η δεύτερη ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποτράπηκε πιθανή τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τότε η Τεχεράνη είχε αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από οποιοδήποτε υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για τις συλλήψεις των δύο Ιρανών, ανώτερος Κύπριος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως, μόλις 40 λεπτά πτήσης από το Ισραήλ, η Κύπρος είναι δημοφιλής προορισμός διακοπών και επενδύσεων για χιλιάδες Ισραηλινούς.

Νετανιάχου: Η Μοσάντ βοήθησε στη ματαίωση της επίθεσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημαίνεται ότι η Μοσάντ ήταν αυτή που βοήθησε την Κύπρο να ματαιώσει την επίθεση κατά Ισραηλινών και Εβραίων πολιτών, με εντολή του Ιράν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο αριθμός παρόμοιων προσπαθειών έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός για την αξιοποίηση του νησιού από το Ιράν «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς όσο και ως μιας επιχειρησιακής και διαμετακομιστικής περιοχής».

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT