Αργεντινή: Οι αγορές περιμένουν δημοσιονομική ώθηση, καθώς ετοιμάζεται το σχέδιο-σοκ του Μιλέι

Αργεντινή: Οι αγορές περιμένουν δημοσιονομική ώθηση, καθώς ετοιμάζεται το σχέδιο-σοκ του Μιλέι

Ο Χαβιέρ Μιλέι προειδοποίησε τους Αργεντινούς ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σκληρών μέτρων λιτότητας που επιδιώκει να εφαρμόσει

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής υποσχέθηκε να προσφέρει οικονομική «θεραπεία σοκ» στην πρώτη του ομιλία μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Χαβιέρ Μιλέι προειδοποίησε τους Αργεντινούς ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σκληρών μέτρων λιτότητας που επιδιώκει να εφαρμόσει.

Οι ψηφοφόροι μπορεί να έχουν λόγους να ανησυχούν, ωστόσο, οι αγορές τον υποδέχονται με μεγάλες προσδοκίες εκτιμώντας ότι θα δώσει «γερή κλωτσιά» στην οικονομία, παρουσιάζοντας το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα.

Ο λαϊκιστής Μιλέι κέρδισε εκλογική νίκη-έκπληξη τον Νοέμβριο με ακραίες προτάσεις για την αναμόρφωση των δημοσιονομικών.

Περικοπές και λιτότητα

Αργεντινή: Οι αγορές περιμένουν δημοσιονομική ώθηση, καθώς ετοιμάζεται το σχέδιο-σοκ του Μιλέι-1

Η ορκωμοσία του Μιλέι πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Αϊρες την Κυριακή. Ο 53χρονος επισφράγισε την άνοδό του στην εξουσία με μία ομιλία κατά την οποία επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αναιρέσει «δεκαετίες παρακμής».

Προανήγγειλε βαθιές περικοπές δαπανών, με σκοπό να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος και να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 140%.

«Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λιτότητα και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη θεραπεία-σοκ», δήλωσε ο Μιλέι.

«Γνωρίζουμε ότι βραχυπρόθεσμα η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αλλά στη συνέχεια θα δούμε τους καρπούς των προσπαθειών μας», πρόσθεσε.

Χαιρέτησε τους υποστηρικτές του προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο με την αδελφή του Καρίνα, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διακυβέρνησή του.

Ο αγαπημένος των αγορών;

Οι αναλυτές τόνισαν ότι ο Μιλέι, ο οποίος κέρδισε τους ψηφοφόρους κραδαίνοντας «αλυσοπρίονο», σύμβολο της πρόθεσής του να κόψει δραματικά τις κρατικές δαπάνες, σφράγισε την άνοδό του με τη σκληρή ομιλία, την οποία περίμεναν οι αγορές. Η εκλογική του νίκη έδωσε ώθηση στις μετοχές και στα ομόλογα τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις επόμενες ημέρες είναι τα μηνύματα να μην είναι αρκετά ισχυρά», ανέφερε σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων EcoGo.

Ο Μιλέι και ο επικεφαλής της οικονομίας Λουίς Καπούτο αναμένεται να ανακοινώσουν δέσμη οικονομικών μέτρων στις αρχές της εβδομάδας, με τους επενδυτές να περιμένουν, μεταξύ άλλων, υποτίμηση του πέσο.

«Θα είναι ζωτικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση να αναζωογονήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο οικονομολόγος Γκουστάβο Μπερ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κοινωνική και νομοθετική στήριξη, δεδομένων των πιθανών μελλοντικών οικονομικών προκλήσεων και της περαιτέρω εκτόξευσης του πληθωρισμού.

«Η μακροοικονομική εικόνα… είναι, το λιγότερο, τρομακτική. Αν και ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», προειδοποίησε η εταιρεία συμβούλων GMA Capital Research.

Δεξιά πλατφόρμα

Αργεντινή: Οι αγορές περιμένουν δημοσιονομική ώθηση, καθώς ετοιμάζεται το σχέδιο-σοκ του Μιλέι-2

Ο Μιλέι ανέβηκε γρήγορα στο ανώτατο αξίωμα της Αργεντινής με δεξιά πλατφόρμα που περιλαμβάνει από τον περιορισμό των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις και τις αλλαγές στη νομοθεσία για τη διευκόλυνση της οπλοκατοχής μέχρι και άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Συχνά κατά την προεκλογική του εκστρατεία παρομοιάστηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Υποσχέθηκε πως θα αντικαταστήσει το νόμισμα της Αργεντινής με το δολάριο, καθώς και ότι θα καταργήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας και πλήθος κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο Μιλέι θα πρέπει να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, να μειώσει το ποσοστό της φτώχειας, που ανέρχεται σε 40%, και να ανανεώσει το αποτυχημένο πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 44 δισ. δολ.

Η «θεραπεία-σοκ» που υπόσχεται σε καμία περίπτωση δεν θα είναι περίπατος. Εκτός από τον κοινωνικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει, ο συνασπισμός μικρών δεξιών και φιλελεύθερων κομμάτων του οποίου ηγείται έχει μόνο μειοψηφική εκπροσώπηση.

Ορκωμοσία με Ζελένκσι και Ορμπαν

Αργεντινή: Οι αγορές περιμένουν δημοσιονομική ώθηση, καθώς ετοιμάζεται το σχέδιο-σοκ του Μιλέι-3

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην τελετή ορκωμοσίας ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο τους φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι και ο Β. Ζελένσκι δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν τρόπους με τους οποίους η Αργεντινή θα μπορούσε να στηρίξει την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ήταν επίσης παρών.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT