Hurriyet: Επίκειται απευθείας τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Ερντογάν

Hurriyet: Επίκειται απευθείας τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να τηλεφωνήσει άμεσα στον Τούρκο ομόλογό του

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και διμερή ζητήματα, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα υποδείξει ότι στην παρούσα κατάσταση δεν θα τηλεφωνήσει ο ίδιος στον κ. Μπάιντεν, αλλά είναι έτοιμος να συζητήσει τα υπάρχοντα ζητήματα μαζί του εάν ο Αμερικανός πρόεδρος τον καλέσει.

Αυτή η θέση συνδέεται επίσης με την κριτική της Αγκυρας στην Ουάσιγκτον για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε περίπτωση κλήσης από τον κ. Μπάιντεν, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όπως γράφει η εφημερίδα, τα μέρη θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή, για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και το καθεστώς του τομέα μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

«Σήμερα, που ο πόλεμος της Γάζας έχει γίνει πιο αιματηρός, θα ήταν ωφέλιμο για τις ΗΠΑ να έρθουν σε επαφή με την Τουρκία και ο Ερντογάν να συνομιλήσει με τον Μπάιντεν», αναφέρει άρθρο στην τουρκική εφημερίδα σήμερα Δευτέρα, αποκαλύπτοντας τις πληροφορίες περί επικείμενης συνομιλίας.

Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να μιλήσουν για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, καθώς και για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την αίτηση της οποίας η Τουρκία δεν έχει ακόμη εγκρίνει.

Η Τουρκία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν είναι καταρχήν κατά της ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία, αλλά σε αυτό το πλαίσιο περιμένει θετικά βήματα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για το θέμα της έγκρισης της συμφωνίας για τα F-16.

Εάν αυτό εγκριθεί από τους Αμερικανούς βουλευτές, τότε το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει πιθανότατα και την αίτηση της Στοκχόλμης. Η Αγκυρα δεν θέλει να εγκρίνει το σουηδικό πρωτόκολλο ένταξης πριν από την απόφαση του Κογκρέσου.

Πηγή: Hurriyet, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT