Τουρκία: Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Αγκυρας

Τουρκία: Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Αγκυρας

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές, το ελεγχόμενο από την πλευρά Ερντογάν υπουργείο Δικαιοσύνης επαναφέρει μια παλαιότερη υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης, που υποτίθεται ότι είχε κλείσει, κατά του δημάρχου της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές, το ελεγχόμενο από την πλευρά Ερντογάν υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας βάζει στο στόχαστρο τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση δήμαρχο της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

Οπως αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι το περιεχόμενο εγγράφων στα οποία απέκτησαν πρόσβαση, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει τώρα να επαναφέρει μια παλαιότερη υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης, που υποτίθεται ότι είχε κλείσει, κατά του δημάρχου της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς.

Η επιλογή να ανοίξει ξανά εκείνη η υπόθεση έρχεται, ωστόσο, σε μια κάθε άλλο παρά αδιάφορη χρονική περίοδο, ενώ ο Γιαβάς διεκδικεί την επανεκλογή του στην Αγκυρα ως υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Δικηγόρος, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με ένα αμφιλεγόμενο οικοδομικό πρότζεκτ στην τουρκική πρωτεύουσα, είχε επιχειρήσει το 2019 να κινηθεί νομικά κατά του Γιαβάς με την κατηγορία ότι ο νυν δήμαρχος Αγκυρας είχε κάνει άδικους και προσβλητικούς ισχυρισμούς σε βάρος του, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει σε τουρκική εφημερίδα. Οι εισαγγελείς, όμως, αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη εκείνες τις κατηγορίες και, ως εκ τούτου, η εκδίκαση της υπόθεσης δεν προχώρησε, ενώ την απόφαση εκείνη των εισαγγελέων επικύρωσε και δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2021.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έρχεται πλέον μόλις λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές να ανοίξει εκ νέου εκείνη την υπόθεση… στη βάση της υπεράσπισης του νομικού συστήματος της χώρας.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι με ανάλογες κατηγορίες (σ.σ. προσβολής Τούρκων αξιωματούχων, συκοφαντικής δυσφήμησης) είχε βρεθεί αντιμέτωπος στο πρόσφατο παρελθόν και ο –επίσης προερχόμενος από την αντιπολίτευση– νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή στη δημαρχία της Πόλης στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, το επόμενο μεγάλο εκλογικό στοίχημα είναι πια να μπορέσει να ανακτήσει –σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης– τον έλεγχο της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας, έναν έλεγχο τον οποίο έχασε το 2019.

Πηγή: FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT