Τι απαντά το Ισραήλ στις κατηγορίες για μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων

Τι απαντά το Ισραήλ στις κατηγορίες για μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων

Το Ισραήλ απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση εικόνων που έδειχναν δεκάδες άνδρες, νέους και ηλικιωμένους, μόνο με τα εσώρουχά τους, τα χέρια τους δεμένα και με τα μάτια καλυμμένα, να συλλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα του θυλάκου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ δέχτηκε σφοδρή κριτική έπειτα από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο όπου φαίνονται δεκάδες γυμνοί άνδρες, αρκετοί με δεμένα μάτια, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στη Γάζα. Μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν δημοσιογράφος, καθώς και μέλος γνωστής ΜΚΟ.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για τις μαζικές συλλήψεις που πραγματοποίησε ο στρατός στη Λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη ημέρα.

Η διευκρίνιση ήρθε τη στιγμή που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν την εξαφάνιση πολιτών, ενώ ο στρατός επέκτεινε τον έλεγχό του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

Θα ανακριθούν

Το Ισραήλ απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των εικόνων που έδειχναν δεκάδες άνδρες, νέους και ηλικιωμένους, να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους, με τα χέρια τους δεμένα και με τα μάτια καλυμμένα, να συλλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι συλληφθέντες φαίνεται να μεταφέρονται με στρατιωτικό όχημα σε άγνωστο προορισμό.

«Μιλάμε για άνδρες σε ηλικία στρατού, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε περιοχές όπου οι πολίτες υποτίθεται ότι είχαν εκκενώσει πριν από εβδομάδες», δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εϊλον Λεβί.

«Τα άτομα αυτά θα ανακριθούν και θα αποσαφηνιστεί ποιος από αυτούς είναι τρομοκράτης της Χαμάς και ποιος όχι», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έγιναν συλλήψεις στην Τζαμπάλια και την Τσαντάγια.

Πρόκειται για δύο πόλεις στη δυτική Γάζα, τις οποίες το ισραηλινό πεζικό προσπαθεί να ελέγξει από την 1η Δεκεμβρίου, εν μέσω σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών.

«Ανθρώπινες ασπίδες»

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε, επικαλούμενο διάφορους μάρτυρες, ότι ένας από τους ερευνητές του, ο Αϊμάν Λουμπάντ, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου στην πόλη Μπέιτ Λάχια στα βόρεια.

Οι άνθρωποι «χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε το κέντρο. Το μέσο ενημέρωσης The New Arab, που εδρεύει στο Κατάρ με έδρα το Λονδίνο, υποστήριξε επίσης ότι ένας από τους δημοσιογράφους του, ο Ντιάα Αλ Καχλούτ, είχε επίσης συλληφθεί.

«Παραβίαση» των κανόνων του πολέμου

Oι επικριτές ανέφεραν πως οι μαζικές συλλήψεις και η ταπεινωτική μεταχείριση θα μπορούσαν να συνιστούν παραβίαση των κανόνων του πολέμου, καθώς και ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν λόγω προβλημάτων υγείας, αναπηρίας ή αδυναμίας να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για συλληφθέντες ηλικίας 13 και 72 ετών, που δεν ήταν σε στρατιωτική ηλικία.

«Ενοπλοι που παραδίδονται»

Μιλώντας στο CNN την Παρασκευή, ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος του στρατού, είχε δηλώσει ότι οι άνδρες στο βίντεο γδύθηκαν «προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν φέρουν εκρηκτικά».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμα ότι πολλοί από τους άνδρες είναι ένοπλοι που παραδίδονται, κάτι που αποδεικνύει ότι η Χαμάς χάνει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται την Κυριακή.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη, αλλά αυτή είναι η αρχή του τέλους της Χαμάς», δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι δεκάδες μαχητές παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό.

«Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς, τελείωσε. Μην πεθάνετε για τον [ηγέτη της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ. Παραδοθείτε –, τώρα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Χαμάς αρνήθηκε ότι παραδόθηκαν ένοπλοί της και δήλωσε ότι οι εικόνες αφορούσαν πολίτες που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Η κατοχή έχει συνηθίσει να κατασκευάζει τέτοιες σκηνές για να δημιουργήσει την εντύπωση μίας υποτιθέμενης νίκης εναντίον των μαχητών της αντίστασής μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ανανέωση της εντολής εκκένωσης

Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανανέωσε την εντολή εκκένωση της βόρειας Γάζας.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για «επείγουσες οδηγίες» προς τους κατοίκους της Γάζας.

«Προς τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας: Σας προτρέπουμε να εκκενώσετε επειγόντως τις περιοχές σας και να κατευθυνθείτε μέσω της οδού Σαλάχ Αλ Ντιν προς τα γνωστά καταφύγια στην περιοχή Ντέιρ Αλ Μπάλα μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα», ανέφερε ο Αβιχάι Αντράι στο Χ.

Με πληροφορίες από Reuters, NYT, WSJ, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT