Πολωνία: Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι

Πολωνία: Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι

Ανοίγει ο δρόμος για τη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία του Ντόναλντ Τουσκ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από το πολωνικό κοινοβούλιο η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία του Ντόναλντ Τουσκ.

Συγκεκριμένα, 266 βουλευτές ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης ενώ μόλις 190 ψήφισαν υπέρ. Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Μοραβιέτσκι έχασε την πλειοψηφία.

Η εξέλιξη αυτή τερματίζει ουσιαστικά τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του PiS, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, υπονόμευσε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, μετέτρεψε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε μέσο προπαγάνδας και υποδαύλισε την προκατάληψη εναντίον μειονοτήτων όπως οι μετανάστες και η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Το νέο πολιτικό τοπίο ανοίγει τον δρόμο στον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ ηγήθηκε ενός ευρύτατου συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπέρ της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το PiS. 

Ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες και θα αποδεσμευθούν έτσι δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Πολωνία αλλά έχουν μπλοκαριστεί λόγω της ανησυχίας που εκφραζόταν στην Ε.Ε. για το κράτος δικαίου στη χώρα του. Αφού αναδειχθεί νέος πρωθυπουργός αναμένεται ότι αύριο, Τρίτη θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του και το πολιτικό πρόγραμμά του και θα ζητήσει αμέσως την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στο οποίο η συμμαχία διαθέτει 248 έδρες.

Με πληροφορίες από DW, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT