Μεσανατολικό: Δύσκολη η συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μεσανατολικό: Δύσκολη η συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να υπάρξει έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σοβαρή συζήτηση» για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα ζητούν να διεξαχθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι πρωθυπουργοί Ισπανίας, Βελγίου, Ιρλανδίας και Μάλτας με σκοπό να ζητηθεί εκ μέρους της Ε.Ε. ανθρωπιστική εκεχειρία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στο Politico αλλά επιβεβαιώνεται πλέον από αρμόδιες πηγές αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει άμεσα να ζητήσουμε από όλες τις πλευρές να κηρύξουν μια ανθρωπιστική εκεχειρία που θα διαρκέσει και που θα μπορέσει να οδηγήσει στο τέλος των εχθροπραξιών». «Ηρθε η ώρα να ενεργήσει η Ε.Ε. Διακυβεύεται η αξιοπιστία μας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου και το «βέτο» που έθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πρόταση για άμεση εκεχειρία στη Γάζα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του και μετά την κίνηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να επικαλεστεί το άρθρο 99. Επρόκειτο για μια σπάνια κίνηση εκ μέρους του γ.γ. προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Κρίσιμη ψηφοφορία στη Γ.Σ. των Η.Ε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κείμενο είναι αρκετά διαφοροποιημένο από αυτό που κατατέθηκε λίγες μέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου όπου σημειώθηκε «τριχοτόμηση» των θέσεων της Ε.Ε. καθώς αρκετές χώρες απείχαν όπως και η Ελλάδα, ενώ άλλα κράτη-μέλη όπως η Γαλλία υπερψήφισαν και άλλες καταψήφισαν. Το κείμενο περιέχει αναφορά και στους ομήρους αλλά και σε ό,τι αφορά μια πιθανή εκεχειρία.

Στην αυριανή ψηφοφορία αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι εκπροσωπεί την εξωτερική πολιτική της Ενωσης, αλλά υπενθύμισε ότι κάθε κράτος-μέλος έχει τη δική του εξωτερική πολιτική. «Είναι δύσκολο να εκπροσωπεί κανείς μια κοινή πολιτική, όταν δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό και προεξόφλησε ότι η θέση των κρατών-μελών της Ενωσης δεν θα είναι κοινή στην αυριανή ψηφοφορία.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ξεχωριστή πρόταση στη σημερινή συνεδρίαση εκ μέρους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για «καθεστώς κυρώσεων» εναντίον της Χαμάς, αλλά ανέφερε ότι η απόφαση ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι παρουσίασε ένα «έγγραφο επιλογής» προς τους 27 ΥΠΕΞ που στηρίχθηκε από ισχυρή πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για εποίκους που δρουν επιθετικά στη Δυτική Οχθη εναντίον Παλαιστινίων αλλά και περαιτέρω ενέργειες εναντίον της Χαμάς. Εξάλλου οι «27» συμφωνούν επίσης στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα, ούτε κατοχή της. Και στην ίδια «γραμμή» –όπως ανέφερε– με τις ΗΠΑ ειδικά για την απαγόρευση έκδοσης βίζας για όσους αναμειγνύονται σε βίαια περιστατικά στη Δυτική Οχθη, η Ε.Ε. θα πρέπει να υπερασπιστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Δύσκολη η συναίνεση

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. της οποίας προΐσταται επεξεργάζεται τις προτάσεις για κυρώσεις και θα κατατεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα. 

Ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί συζήτησαν την τήρηση του διεθνούς δικαίου, πιθανή επιπρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια για τη σταθεροποίηση της Γάζας, καθώς και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών με έμφαση στην πολιτική «αναζωογόνηση» της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ωστόσο, δύσκολα θα επιτευχθεί συναίνεση και στο θέμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, παραδέχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει εξάλλου καμία αναφορά στη Γάζα, κάτι που αντανακλά τη δυσκολία να υπάρξει συμφωνία και για το θέμα αυτό ανάμεσα στους «27».

Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου ύστερα από ώρες διαπραγματεύσεων κατέληξαν στην έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Μέση Ανατολή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT